Начало Moto News WSBK: Баутиста спечели първия старт на пистата Маникур, Рей и Разгатлиоглу с...

WSBK: Баутиста спечели първия старт на пистата Маникур, Рей и Разгатлиоглу с катастрофи

195
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста спечели първия старт на пистата Маникур. Френското трасе е домакин на седмия кръг от сезон 2022 в световния Супербайк шампионат (WSBK). Пилотът на Дукати завърши с разлика от 4.079 сек. пред Скот Рединг от тима на БМВ. Третото място на подиума бе за Аксел Басани (Motorcorsa Racing). В същото време основните съперници на Баутиста Джонатан Рей (Кавазаки) и Топрак Разгатлиоглу (Ямаха) катастрофираха в началния етап на надпреварата в Маникур и загубиха ценни точки в борбата за титлата.

Най-доброто потегляне направи Разгатлиоглу. Световният шампион изпревари победителя в квалификацията Джонатан Рей, който се озова на трето място след като загуби позиция и от Рединг. Зад тях бяха Герлоф, Баутиста, Риналди и Лоус.

Още в самото начало на днешния старт в Маникур Разгатлиоглу започна да се откъсва от своите преследвачи. Драмите в надпреварата започнаха още в края на втората обиколка. Шесткратният световен шампион Джонатан Рей допусна грешка във финалния шикан и катастрофира. Пилотът на Кавазаки загуби много време, докато се върне в надпреварата.

Само обиколка по-късно лидерът в състезанието Топрак Разгатлиоглу спря прекалено късно за шикана Имола и също се озова в чакъла. Турският състезател успя веднага да се върне в състезанието и нямаше големи поражения по своя мотор.

Проблемите на двамата лидери оставиха Рединг и Баутиста в борбата за победата. Постепенно пилотът на Дукати се доближи до своя съперник от БМВ.

15 тура преди финала на старт номер едно в Маникур Баутиста изпревари Рединг в шикана Нюрбургринг и започна да отваря разлика. Зад водещата двойка Лорис Баз катастрофира и загуби шансове за първи подиум през сезон 2022 в WSBK.

Михаел Рубен Риналди също допусна грешка докато се движеше на трета позиция. Италианецът мина през чакъла между първи и втори завой и загуби няколко позиции. Така Басани зае последното място на подиума, следван от Герлоф, Лоус, Лекуона и Виерж.

До края на първото състезание на пистата Маникур Баутиста спечели осма победа от началото на сезона, следван от Рединг и Басани.

Четвърти и пети финишираха Алекс Лоус (Кавазаки) и Гарет Гелоф (GRT Ямаха). Шести остана Михаел Рубен Риналди (Дукати), следван от Андреа Локатели (Ямаха), Филип Йотл (GoEleven Дукати), Икер Лекуона (Хонда) и Лукас Махиас (Пуечети Кавзаки). Топ 15 допълниха Топрак Разгатлиоглу (Ямаха), Михаел ван дер Марк (БМВ), Шави Виерж (Хонда), Лорис Баз (Bonovo БМВ) и Лука Бернади (Барни Дукати).