Начало Top Moto News WSBK: Баутиста спечели първия старт в Донингтън парк

WSBK: Баутиста спечели първия старт в Донингтън парк

99
0
Алваро Баутиста, Дукати

Алваро Баутиста спечели първия старт в Донингтън парк. Действащият световен шампион в WSBK прекъсна серията на Дукати без победа на британската писта. Втори и трети завършиха други световни шампиони- Топрак Разгатлиоглу с Ямаха и Джонатан Рей с Кавазаки.


Донингтън парк приема шестия кръг от сезон 2023 в световния Супербайк шампионат (WSBK). Пистата е с дължина 4.020 км и е разположена в централната част на Великобритания. Трасето е от традиционните за WSBK и приема стартове още от създаването на шампионата през 1988 г. Условията преди началото на първия старт в Донингтън бяха добри. Температурата на въздуха бе 21 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 27. Пистата бе напълно преасфалтирана малко преди състезателния уикенд от WSBK

Баутиста направи най-доброто потегляне и поведе след преминаването на първия завой на пистата Донингтън парк. Втори бе Рей, следван от Петручи, Лоус, Локатели, Разгатлиоглу, Агертер, Гарднър, Басани и Лекуона. По-назад имаше инцидент, в който участваха Брадли Рей (Ямаха Motoxracing WorldSBK Team) и Гарет Герлоф (Bonovo БМВ).

Баутиста остана начело след началото на втората обиколка на пистата Донингтън парк. Пилотът на Дукати допусна грешка на шикана след правата „Старки“. От това се възползва Рей, който поведе. Зад водещите двама се движеха Петручи, Разгатлиоглу, Лоус, Сайкс, Локатели, Агертер, Басани и Лекуона. Същевременно Риналди имаше проблем със своя мотор и се движеше с по-бавна скорост.

Рей продължаваше да води в следващите няколко тура. Зад него се оформи групичка, в която участваха Баутиста, Разгатлиоглу, Петручи и Лоус. Турчинът мина пред Баутиста зае второто място. Малко след това испанецът загуби позиция от Лоус. По-назад Лорис Баз (Bonovo БМВ) получи повреда в своя мотор и се оттегли от днешния старт в Донингтън.

Баутиста си върна водачеството 15-тура преди финала на старт №1 в Донингтън. Действащият световен шампион записа няколко най-бързи обиколки и успя да навакса всичко загубено.

Баутиста продължаваше да води във втората половина от надпреварата. Пилотът на Дукати отново показа по-добро управление на гумите на Пирели, в резултат на което отвори разлика спрямо Разгатлиоглу и Рей. Зад тях Петручи изпревари Лоус. В топ 10 се движеха още Локатели, Басани, Сайкс, Йотл и Рединг.

2 тура преди края Лекуона катастрофира на завой №4. Испанецът успя да се изправи на крака и бе откаран за преглед в медицинския център. Същевременно Баутиста водеше пред Разгатлиоглу и Рей

До края на днешната надпревара не настъпиха промени в челото. По този начин Баутиста записа първи успех на Донингтън парк и общо 15-ти от началото на сезона. Това бе и първа победа за Дукати на емблематичното британско трасе от 2011 г. насам.

Втори и трети финишираха Разгатлиоглу и Рей. Британецът записа исторически 250-ти подиум в WSBK.

Четвърти остана Данило Петручи (Барни Дукати), следван от Андреа Локатели с Ямаха, Алекс Лоус (Кавазаки), Аксел Басани (Motocorsa Racing Дукати), Скот Рединг и Том Сайкс от БМВ и Реми Гарднър (GRT Ямаха). Място в зоната на точките намериха още Шави Виерж (Хонда), Доминик Агертер (GRT Ямаха), Михаел Рубен Риналди (Дукати), Лоренцо Балдасари (GMT94 Ямаха) и Исаак Винялес (Педерчини Кавазаки).