Начало Moto News WSBK: Баутиста записа драматичен успех на Ещорил

WSBK: Баутиста записа драматичен успех на Ещорил

224
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста записа драматичен успех в първото състезание на Ещорил. Португалската писта е домакин на третия кръг от сезон 2022 в световния Супербайк шампионат (WSBK). Пилотът на Дукати потегли от трета позиция и загуби много време след като допусна грешка на първи завой.

Испанският състезател изпревари Рей и притисна лидера в надпреварата Топрак Разгатлиоглу с Ямаха. Световният шампион загуби победата в спринта към старт-финалната права. Баутиста излезе по-добре от дългия последен завой на трасето и се възползва от по-голямата топ скорост на своето Дукати и изпревари своя съперник. Трети остана Джонатан Рей с Кавазаки. Това бе четвърти триумф от началото на сезона за Баутиста и втори пореден след този на Асен.

Най-доброто потегляне бе за Разгатлиоглу. Пилотът на Ямаха успя да изпревари победителя в квалификацията Джонатан Рей. Баутиста допусна грешка и бе изпреварен от Андреа Локатели (Ямаха). Другият заводски състезател на Дукати Михаел Рубен Риналди излезе извън очертанията на пистата Ещорил и загуби няколко позиции.

След първите няколко тура Разгатлиоглу и Рей се откъснаха от Баутиста. Испанецът изпревари Локатели, но изоставаше с около четири секунди от лидерите. В дъното на колоната Леандро Меркадо от екипа на МIE Хонда катастрофира и отпадна от надпреварата на Ещорил.

Световният шампион допусна грешка, която позволи на Рей да поеме лидерството. След това те се впуснаха в епична битка и имаха контакт в последния сектор. Това позволи на Баутиста да стопи изоставането си и да се доближи до тях. По този начин краят на състезанието се очертаваше да бъде много драматичен.

6 обиколки преди финала Рей допусна груба грешка, поради която бе изпреварен от Разгатлиоглу и Баутиста. Британецът започна да се отдалечава от първата позиция с всеки един сектор.

Истинската битка за победата се разигра в последната обиколка на пистата Ещорил. Разгатлиоглу успя да отблъсне атаката на Баутиста на първи завой. След това поддържаше перфектна скорост в завоите и изглеждаше, че върви към първия си успех през сезон 2022 в WSBK. След преминаването на последния дълъг десен завой, Алваро Баутиста излезе по-добре, влезе във въздушната струя на своя съперник и се възползва от мощността на своя мотор на Дукати. Така той успя да спечели състезание номер едно на Ещорил. Третото място остана за шесткратният световен шампион Джонатан Рей с Кавазаки.

Четвърти завърши Андреа Локатели с Ямаха, следван от състезателите на Хонда Шави Виерж и Икер Лекуона. Седми финишира Скот Рединг (БМВ), осмото място бе заето Алекс Лоус с Кавазаки. Зад британецът бяха Михаел Рубен Риналди (Дукати) и Лорис Баз (Bonovo БМВ). Tоп 15 допълниха Шави Форес (GoEleven Дукати). Испанецът замества контузения Филип Йотл. Дванадесети финишира Аксел Басани (Motorcorsa Racing Дукати), Лука Бернарди (Барни Дукати), Кота Нозане (GRT Ямаха) и Юджийн Лавърти (Bonovo БМВ).