Начало Top Moto News WSBK: Локатели остава в Ямаха до 2025 г.

WSBK: Локатели остава в Ямаха до 2025 г.

120
0
Андреа Локатели, Ямаха
Андреа Локатели, снимка Ямаха

Андреа Локатели остава в Ямаха до 2025 г. Италианецът удължи споразумението си с японския производител за още години. Така Локатели остава част от заводския екип на Ямаха в WSBK до края на сезон 2025.

Локатели направи дебюта си в WSBK през сезон 2021. 26-годишният състезател спечели световната титла в по-ниския клас Суперспорт през 2020 г. с мотор на Ямаха. Локатели логично се прехвърли в Супербайк и отново бе част от заводския екип на Ямаха. Преди това той прекара няколко сезона в по-малките класове на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ

Локатели финишира на четвърта позиция след края на първата си кампания в WSBK. Пилотът на Ямаха записа четири качвания на подиума и помогна за спечелването на шампионатите при отбори и конструктори.

Миналата година Локатели отново се представи на ниво и записа две качвания на подиума. 26-годишният състезател финишира на пето място в крайното класиране. Пред него бяха световният шампион Алваро Баутиста (Дукати), съотборникът му Топрак Разгатлиоглу, Джонатан Рей (Кавазаки) и Михаел Рубен Риналди (Дукати).

Тази година Локатели вече пет подиума, като последният от тях бе в квалификационния старт на пистата Каталуния. В момента състезателят на Ямаха заема трето място във временното класиране и има аванс от 33 точки спрямо Рей.

Днес стана ясно, че Локатели остава част от заводския екип на Ямаха в WSBK за още две години. Подновяването на споразумението на младия италианец демонстрира ангажимента на Yamaha към уникалната им програма „Step-up“ и философията им за развитие на собствени таланти в рамките на платформата WSBK

„С голямо удоволствие обявявам, че ще продължим да работим с Андреа Локатели още две години. Удължаването на споразумението е в съответствие с визията на Ямаха да развива таланти и да изгражда дългосрочни отношения с нашите състезатели. Пътешествието ни с Андреа започна през 2020 г. Тогава той доминираше в Суперспот на борда на нашия мотор R6. Представянето му през 2021 г. беше също толкова впечатляващо – той завърши сезона на четвърто място и стана новак на годината“, сподели Андреа Досоли.

„Видяхме как Андреа узря като състезател. Той непрекъснато напредваше до момента, в който стана един от най-силните пилоти в шампионата. Той показа, че е способен да взема обосновани технически решения по време на тестовете, а решителността му в кратките състезания се допълва от интелигентното му управление на по-дългите основни състезания. Това са все добри признаци, които и ни убедиха, че заедно можем да направим още стъпки и да осигурим още по-добри резултати в бъдеще. От името на Ямаха, но и лично от мен, бих искал да благодаря на Андреа за доверието, което ни оказа“, добави мениджърът на Ямаха Европа.

„Целта ми беше да продължа с Ямаха, така че съм много щастлив, че подписах за още две години. Едно от най-хубавите неща в Ямаха са хората, които вярват в мен. Сред тях са Ерик де Сейнс, Паоло Павезио и Андреа Досоли. Тук се включват Рикардо Тиши и всички инженери и механици, които работят толкова усилено, за да ми дадат възможно най-добрия мотоциклет“, заяви Локатели.

„Същото важи и за отбора. Откакто пристигнах в WSBK се радвам на невероятна подкрепа от Пол Денинг и Андрю Пит, както и от всички, които участват в проекта. Всички заедно постигнахме добри резултати. По-важното е, че вървяхме рамо до рамо по път, който ми позволи да се чувствам все по-уверена. Все още има какво да подобряваме в много области. Искрено вярвам, че с такива добри взаимоотношения ще станем по-силни заедно. Ако последователността е ключът, то тогава мисля, че с това удължаване сме поставили основите на едно светло бъдеще“, добави пилотът на Ямаха.

Догодина Локатели ще има нов съотборник заради напускането на Разгатлиоглу в края на 2023 г. Турчинът отвори нова глава в кариерата си и подписа с БМВ.