Начало Top Moto News WSBK: Разгатлиоглу сменя Ямаха с БМВ

WSBK: Разгатлиоглу сменя Ямаха с БМВ

240
0
Топрак Разгатлиоглу, Ямаха
Топрак Разгатлиоглу, снимка Ямаха

Топрак Разгатлиоглу ще продължи кариерата си в БМВ. Турският състезател се присъединява към германския производител догодина след като по-рано днес обяви, че напуска Ямаха след края на сезон 2023.

Новината за преминаването на Разгатлиоглу идва само няколко часове след шокиращото съобщение, че той ще се раздели с Ямаха в края на настоящия сезон. Привличането на Разгатлиоглу е сериозна заявка от страна на БМВ. Германският се завърна със заводско участие в WSBK през 2019 г. Оттогава БМВ прави всичко възможно, за да успее да се пребори с марки като Хонда, Кавазаки, Ямаха и Дукати. Последният успех на БМВ в WSBK бе в края на сезон 2021. Тогава Михаел ван дер Марк триумфира в спринта на мократа писта Алгарве.

Разгатлиоглу е един от най-успешните пилоти в модерната история на WSBK. 26-годишният състезател се присъединява към най-високото ниво на шампионата през 2018 г. Оттогава той има 33 победи, 93 подиума и 10 полпозишъна. Най-големият успех на Разгатлиоглу е през сезон 2021. Тогава той става световен шампион и помага на Ямаха да спечели титлите при отбори и конструктори. Миналата година турчинът финишира на втора позиция, докато сега също е претендент за титлата

„Добре дошъл в семейството на BMW Motorrad Motorsport, Топрак Разгатлиоглу“, каза д-р Маркус Шрам. „Щастливи сме да го приветстваме в нашия заводски отбор в WSBK от следващия сезон. Много съм горд, че Топрак избра да се присъедини към екипа. Това е стъпка напред за нашия проект и силен ангажимент на БМВ в световния Супербайк“, добави главният изпълнителен директор на BMW Motorrad.

„Топрак несъмнено е един от най-добрите състезатели в момента. Той го доказа със спечелването на титлата в световния Супербайк шампионат през 2021 г. Той е не само бърз мотоциклетен състезател, но и страхотна личност извън пистата. Убедени сме, че Разгатлиоглу ще се адаптира към семейството на БМВ много бързо. Очакваме с нетърпение нашето сътрудничество и съвместното ни бъдеще“, каза директорът на BMW Motorrad Motorsport Марк Бонерс.

Все още не се знае на чие място ще дойде Разгатлиоглу. В момента БМВ разчита на Скот Рединг и Михаел ван дер Марк. Британецът пристигна през 2022 г. и се очакваше да поведе марката към успеха в WSBK. Но до момента Рединг изостава сериозно от върха и се представя по-посредствено спрямо миналата година. Същевременно Ван дер Марк претърпя тежка контузия след падане във второто състезание на пистата Асен. На негово място кара световният WSBK шампион за 2013 г. Том Сайкс.