Начало Moto News WSBK: Меландри и Лавърти триумфират в Портимайо

WSBK: Меландри и Лавърти триумфират в Портимайо

52
0

Сериозни битки зе разгоряха на пистата в Портимайо в поредния кръг от световния шампионат на супербайк. Двамата победители са Марко Меландри в първото и Юджийн Лавърти във второто състезание.

Меландри спечели първата надпревара след сериозна битка със Силвен Жинтоли, а на финала разликата между двамата бе само 0.007 сек., което е 4-ата най-малка разлика в състезание от WSBK. С перфектно излизане от последния завой италианецът победи лидера в световния шампионат Жинтоли. Aprilia много разчиташе на своя пилот, тъй като втория заводски състезател Юджийн Лавърти отпадна на 12-ата обиколка се технически проблем и то когато водеше колоната. Том Сайкс, (Kawasaki Racing Team) бе единственият пилот от първа редица, който завърши състезанието, като окомплектова подиума на третото място, след като загуби сцепление във финалната част на състезанието. Леон Камие постигна най-добрия резултат от началото на сезона за своя тим FIXI Crescent Suzuki Team, като финишира 4-и пред Час Дейвис (BMW Motorrad GoldBet) и Мишел Фабрицио (Red Devils Roma Aprilia). Съотборникът на Камие – Жул Клузел бе по-бърз от Карлос Чека (Team Ducati Alstare) в последната обиколка и финишира 8-и. Pata Honda Team отново нямаха късмет, нъй като Джонатан Рей имаше технически проблем. Леон Хаслам от свой страна излезе от трасето след като загуби чувствителност  в двете си ръце.

Второто състезание на Портимайо спечели Юджийн Лавърти (Aprilia Racing Team). Ирландецът се върна на подиума след като отсъства от там цял кръг. Това бе 4-ата му победа за сезона. От 7-те победи в кариерата на Юджийн в WSBK , 6 са във второто състезание. Джонатан Рей имаше шанс да спечели, но загуби и второто място от Силвен Жинтоли, който донесе третата двойна победа за заводския тим на Aprilia за 2013 г. след тоталната доминация на първото състезание за сезона на Филип Айлънд. Благодарение на 9-ия си подиум за сезона, французинът продължава да е лидер в световния шампионат с 209 т. пред Том Сайкс. Пилотът на Kawasaki Racing Team, който направи катастрофа, който катастрофира на втори завой в обиколката си за излизане на старта, успя да се върне в пита. Сайкс стартира от там и имаше шанс да завърши в топ 15 за да вземе точки. Сайкс направи нов рекорд за обиколка с време 1:42.475. Все пак вторият пилот на Kawasaki Racing Team Лорис Бас финишира 5-о пред Час Дейвис (BMW Motorrad GoldBet), Карлос Чека (Team Ducati Alstare) и Жул Клузел.

Проблем със задната гума прати Меландрпи на 12-о място на финала. Сега неговата гума е взета за разследване от Pirelli.