Начало Moto News WSBK: Нагашима ще замести контузения Лекуона в Австралия

WSBK: Нагашима ще замести контузения Лекуона в Австралия

128
0
Тецута Нагашима, Хонда
Тецута Нагашима, снимка LCR

Тецута Нагашима ще замести Икер Лекуона в предстоящия състезателен уикенд в Австралия. Японецът ще направи дебюта си в световния Супербайк шампионат с мотора Хонда CRB1000RR-R.

Нагашима e част от семейството на HRC от началото на миналата година. 30-годишният състезател има 1 победа и два подиума в клас Moto2 на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Японецът направи дебюта си в MotoGP пред родна публика на пистата Мотеги. Тогава той участваше с уайлдкард за отбора на HRC. След това той заместваше контузения Такааки Накагами в LCR Хонда. Най-доброто му постижение е 19-то място в Австралия.

Сега Нагашима ще замени Икер Лекуона в последния рейс уикенд за сезон 2022 в WSBK на пистата Филип Айлънд. Испанецът катастрофира тежко по време на FP2 в Индонезия и получи фрактура на прешлен Т12 и кръстната кост.

Нагашима и Шави Виерж ще дадат всичко от себе си, за да помогнат на Хонда да финишира на пета позиция при производителите. Японската марка има аванс от само 3 точки пред БМВ.

„Наистина съм щастлив, че ще участвам в последния кръг от сезон 2022 в WSBK. Това ще бъде първият ми опит в сериите. Затова очаквам с нетърпение да се кача на мотора“, сподели Нагашима.

„В същото време желая на Икер бързо възстановяване и се надявам, че скоро ще се завърне. Ще опитам да помогна на отбора в събирането възможно най-много данни за бъдещето и да направя всичко възможно да се насладя на тази възможност. Както казах, това е дебютът ми в WSBK, така че не знам какво да очаквам. Макар програмата за уикенда е непозната  за мен, съм готов да се впусна в това предизвикателство“, добави пилотът на Хонда.

Нагашима тества мотора на Хонда в WSBK по време на изпитанията на пистата Мизано през лятото. Тогава той участва на мястото на Виерж. Също така той спечели легендарното състезание „8 часа на Сузука“, заедно с Икер Лекуона и Такуми Такахаши.

Междувременно Виерж е развълнуван от перспективата отново да се състезава в Австралия. Последното участие на испанеца бе в клас Moto2 през 2019 г. Миналата година WSBK бе принуден да отмени стартовете на пистата Филип Айлънд заради ограниченията за пътуване в страната.

„Стигнахме до последния кръг от сезона. Не мога да си представя по-добро място от Австралия. Обичам пистата Филип Айлънд и ми липсваше толкова много, когато пандемията ни попречи да се състезаваме тук“, каза Виерж.

„Вълнувам се отново да карам тук. Целта ми е да завърша годината на високо ниво и евентуално в челната петица или дори по-добре. Времето винаги е под въпрос, тъй като тук то може да се променя толкова бързо и драматично. Надявам се да е сухо, защото когато вали тук, обикновено е доста студено, но въпреки това ще се адаптираме към всяка ситуация“, добави пилотът на Хонда.