Начало Moto News WSBK: Победи за Рей и Бас на Силвърстоун

WSBK: Победи за Рей и Бас на Силвърстоун

57
0

Двамата победители в поредния кръг от световния шампионат на Супербайк на пистата Силвърстоун във Великобитания са Джонатан Рей и Лорис Бас. Рей спечели първото състезание и за първи път стъпи на върха на стълбичката от повече от година насам. Лорис Бас спечели втория старт и повтори успеха си от миналата година, когато за първи път бе на най-високото стъпало на подиума.

Джони Рей (Pata Honda World Superbike) направи страхотно каране в първото състезание. Той не бе побеждавал повече от година. За последно спечели първото състезание на Донингтън Парк миналия сезон. Рей се откъсна напред от основната група на 7-ата обиколка, когато дъждът, завалял на пистата стана по-силен. Надпреварата бе намалена с една обиколка, защото стартът закъсня заради променящите се метеорологични условия. Юджийн Лавърти (Aprilia Racing Team) върна шансовете си да стъпи на подиума в последните етапи, като изпревари Леон Камие в битка за второто място в последната обиколка. Камие донесе на своя тим FIXI Crescent Suzuki Team първия подиум за сезона и то на своя 27-и рожден ден.

Силвен Жинтоли (Aprilia Racing Team) стана 4-и, като увеличи преднината си с 12 т. пред основния си конкурент за титлата Том Сайкс (Kawasaki Racing Team), който завърши 11-и след двамата пилоти на BMW Motorrad GoldBet Марко Меландри и Час дейвис. Жинтоли защити позицията си от Лорис Бас (Kawasaki Racing Team) и Жул Клузел (FIXI Crescent Suzuki), които бяха в челото и се бориха за подиума.

Във второто състезание Лорис Бас спечели по епичен начин. Французинът водеше по време на финалната обиколка, когато бе развят червен флаг, защото двама пилоти паднаха на завоя Стоу. Един от пострадалите бе Жул Клузел, който едва се бе върнал в пита, за да разбере, че е на подиума за първи път. Причината бе, че взеха резултатите от предишната обиколка, когато той вървеше втори. От друга страна Бас спечели първата си победа от година насам.

Юджийн Лавърти стана трети, пред Джонатан Рей и Леон Камие, който се изстреля напред, след като загуби няколко места в началото, но успя да се пребори за 7 места във втората част на надпреварата.  Шестото място на Жинтоли  отново му даде предимство във временното класиране, след като финишира пред Том Сайкс. Сега той е с 13 точки пред британеца. Потенциален подиум можеше да вземе и Час Дейвис (BMW Motorrad GoldBet), но той отпадна с технически проблем на 15-ата обиколка, след като беше в челото.