Начало Moto News WSBK публикува календара за 2023 г.

WSBK публикува календара за 2023 г.

468
0
WSBK 2022
WSBK 2022, снимка Пирели

WSBK публикува календара за 2023 г. Новата кампания ще включва общо 12 старта и 36 състезания, които ще преминат през Европа, Азия, Австралия и Южна Америка.

Сезон 2023 в WSBK ще започне в Австралия. Страната отново ще приеме надпреварите от световния шампионат през последната седмица на февруари. Тази година уикендът на Филип Айлънд ще се проведе следващата седмица поради логистични причини.

Седмица по-късно керванът на WSBK ще се насочи към Индонезия. По този начин състезанията на пистата Мандалика отново ще бъдат преместени в началото на годината.

След повече от едномесечна почивка, Супербайк 2023 ще стъпи на европейска земя с трите състезания на легендарната писта Асен. После WSBK отива в Барселона. Събитието на пистата Каталуния също ще бъде преместено с няколко месеца по-напред от традиционната си дата през септември.

В началото на юни 2023 световният шампионат се насочва към Италия и пистата Мизано. Трасето край Римини продължава да се провежда малко преди старта на астрономическото лято.

Юли ще бъде сравнително натоварен за WSBK. Според предварителните планове на Дорна, световният Супербайк шампионат ще проведе състезания на пистите Донингтън Парк във Великобритания, както и Мост в Чехия. После започва традиционната за WSBK лятна пауза през август.

Сезон 2023 ще бъде подновен на френското трасе Маникур през първата седмица на септември. След това керванът ще се насочи към Моторланд Арагон и Алгарве (Портимао). Така най-вероятно ще се сложи край на европейската част от кампанията в WSBK.

Накрая световният Супербайк се отправя към Аржентина. Надпреварите на пистата Сан Хуан Виликум ще се проведат на 14 и 15 октомври. Финалният 12-кръг от сезон 2023 в WSBK ще бъде обявен на по-късен етап.

В календара на следващата година не фигурира Ещорил. Трасето край Лисабон направи завръщане през 2020 и до тази година успя да запази мястото си в графика на шампионата.

Има вероятност финалът на сезон 2023 в WSBK да бъде в Катар. В момента пистата Лосаил е в ремонт, който трябва да бъде готов до есента на следващата година.