Начало Top Moto News WSBK: Разгатлиоглу триумфира в квалификационната надпревара на Имола

WSBK: Разгатлиоглу триумфира в квалификационната надпревара на Имола

172
0
Топрак Разгатлиоглу, Ямаха
Топрак Разгатлиоглу, снимка Ямаха

Разгатлиоглу триумфира в квалификационната надпревара на Имола. Пилотът на Ямаха потегли от полпозишън и записа трети успех от началото на сезон 2023 в WSBK. Втори завърши Алваро Баутиста с Дукати, а трети бе съотборникът на Разгатлиоглу Андреа Локатели.

Имола приема кръг №7 от сезон 2023 в световния Супербайк шампионат (WSBK). Италианското трасе е с дължина 4.936 км и се завръща в календара на шампионата след четиригодишно отсъствие. За разлика от F1 и останалите автомобилни състезания, мотоциклетистите използват шикан преди да се отправят на старт-финалната права, който носи името „Варианте Баса“.

Времето преди старта на квалификационното състезание на пистата „Имола“ отново бе сухо и много горещо. Температурата на въздуха бе 33 градуса по Целзий, а тази на асфалта-49.

Локатели имаше най-добрата стартова реакция и поведе. Италианецът бе следван от Разгатлиоглу, Баутиста, Басани, Рей, Риналди, Агертер, Петручи, Гарднър, Баз, Лоус и Лекуона.

Локатели остана начело след първите две обиколки от краткото състезание на Имола. Зад него се движеха Разгатлиоглу, Баутиста, Рей и Риналди. Шестото място бе заето от Басани, който записа най-бързия тур. Топ 10 се допълваше от Лоус, Рединг, Петручи и Баз.

Баутиста изпревари Разгатлиоглу и Локатели в рамките на една обиколка. Испанецът искаше да запише втори пореден успех на италианското трасе след този от вчерашния ден. Зад водещото трио се водеше битка между Рей, Риналди и Басани. Последните двама се борят за това кой ще бъде съотборник на Баутиста в заводския отбор на Дукати през 2024 г.

Баутиста продължаваше да води в състезанието преди началото на предпоследната обиколка. Действащият световен шампион бе плътно следван от Разгатлиоглу. В топ 5 се намираха още Локатели, Рей и Риналди. По-назад Шави Виерж (Хонда) допусна грешка и премина през чакъла. Испанецът загуби няколко позиции, но успя да се върне на трасето.

Разгатлиоглу успя да изпревари Баутиста в края на предпоследния тур от квалификационната надпревара на Имола. Турският състезател успя да запази водачеството, въпреки че бе атакуван няколко пъти от своя съперник. В крайна сметка той записа трети успех за сезона и първи на емблематичното трасе край Болоня. Последното място на подиума бе заето от Локатели.

Четвърти и пети завършиха Джонатан Рей (Кавазаки) и Михаел Рубен Риналди с Дукати. Шести остана Аксел Басани (Motocorsa Racing Дукати), следван от Алекс Лоус (Кавазаки), Данило Петручи (Барни Дукати), Скот Рединнг (БМВ) и Лорис Баз (Bonovo БМВ).