Начало Top Moto News WSBK: Разгатлиоглу записа първи успех с БМВ

WSBK: Разгатлиоглу записа първи успех с БМВ

44
0
Топрак Разгатлиоглу, БМВ
Топрак Разгатлиоглу, снимка БМВ

Топрак Разгатлиоглу спечели първия старт на пистата в Барселона. Турският състезател потегли от полпозишън и записа първи успех с мотоциклет на БМВ. Подиумът допълниха заводските пилоти на Дукати Николо Булега и Алваро Баутиста.

Барселона приема втория кръг за сезон 2024 в световния Супербайк шампионат на ФИМ. Домакин на събитието е пистата Каталуния с дължина 4.567 км и разположена близо до град Монтмело. Пистата приема стартове от WSBK за четвърта поредна година.

Времето преди началото на първия старт за уикенда в Барселона беше сухо и слънчево. Температурата на въздуха беше 20 градуса, а тази на асфалта- 36. Вероятността за валежи беше нулева.

Разгатлиоглу имаше най-добра стартова реакция. Състезателят на БМВ поведе след преминаването на първите два завоя на пистата в Каталуния. Втори беше Булега, следван от Яноне, Сам Лоус, Агертер, Ван дер Марк, Алекс Лоус, Локатели и Петручи. Баутиста потегли по-назад, тъй като беше наказан с три места заради движение с ниска скорост на състезателната линия по време на квалификацията

Разгатлиоглу остана на върха след края на първата обиколка от надпревара №1 в Барселона. Световният шампион за 2021 г. беше плътно следван от Сам Лоус, Яноне и Булега. Същевременно Джонатан Рей получи повреда в своята Ямаха. Шесткратният световен шампион се прибра в бокса и продължи лошата си серия, откакто се присъедини към японската марка.

Сам Лоус изпревари Разгатлиоглу в края на втората обиколка. Британският новобранец започна да се откъсва напред. Битка за третото място водеха Булега и Яноне. Зад тях се движеха Локатели, Ван дер Марк, Алекс Лоус и Петручи.

Сам Лоус увеличи още аванса си на върха. Пилотът на Mark VDS Дукати катастрофира в последния сектор на трасето. Така той изпусна възможността да запише първи подиум в WSBK. Същевременно Булега поведе пред Разгатлиоглу и Яноне. По-назад Баутиста си пробиваше път напред.

Булега водеше колоната след преполовяването на състезателната дистанция в Барселона. Пилотът на Дукати имаше аванс от 4 сек. спрямо Разгатлиоглу и Яноне. Турският състезател се откъсна напред и записа най-бързата обиколка в надпреварата. Четвъртото място се държеше от Ван дер Марк.

Разгатлиоглу започна да топи аванса на Булега в заключителната фаза от старт №1 в Барселона. Пилотът на БМВ се движеше с невероятно темпо и имаше по-добър ресурс в гумите си спрямо своя съперник от Дукати. В същото време Баутиста продължи да си пробива път и се доближи до местата на поидума.

Разгатлиоглу настигна Булега в последната обиколка на надпреварата в Барселона. Пилотът на БМВ дори изпревари своя съперник няколко завоя преди края и започна да се откъсва. В крайна сметка Разгатлиоглу записа първи успех с мотор на БМВ. Втори и трети останаха Булега и Баутиста.

Четвърти и пети се класираха Андреа Яноне (GoEleven Дукати) и Андреа Локатели с Ямаха. Шестото място остана за двойният победител във Филип Айлънд Алекс Лоус с Кавазаки. Седми остана Данило Петручи (Барни Дукати), следван от Доминик Агертер (GRT Ямаха), Михаел ван дер Марк (БМВ) и Аксел Басани с Кавазаки. Топ 15 допълниха Михаел Риналди (Motocorsa Racing Дукати), Гарер Герлоф (Bonovo БМВ), заводските пилоти на Хонда Икер Лекуона и Шави Виерж, както и Реми Гарднър (GRT Ямаха).