Начало Moto News WSBK: Сайкс на 5 хилядни от рекорда на Филип Айлънд

WSBK: Сайкс на 5 хилядни от рекорда на Филип Айлънд

31
0

Световният шампион Том Сайкс от екипа на Kawasaki Racing, завърши първите официално тестове на пилотите от световния шампионат на върха. Четири дни преди първия старт за сезона на пистата Филип Айлънд в Австралия, всички пилоти се събраха на същото трасе за традиционните тестове. Сайкс бе най-бърз в сутрешната сесия, но следобед най-добро време даде Юджийн Лавърти (Voltcom Crescent Suzuki). Той обаче остана второ място и то с времето си от първия ден, когато бе начело на класирането.  

Сайкс направи супербързата си обиколка в сутрешната сесия с време 1:30.239, като остана само на 5 хилядни от секундата от най-добрата обиколка, правена със Супербайк на тази писта от Карлос Чека. Том обаче не се отърва от инцидент. Неговият мотоциклет ZX-10R се хлъзна заради технически проблем в края на последната сесия на завой 1. Лавърти остана втори, а трети е неговият съотборник Алекс Лоус, който показа отлична скорост, въпреки че е новак. Роденият в Линкъншиър 23-годишен Лоус кара за първи път на Филип Айлънд вчера, а сега намали с 1,1 сек. времето си и постигна страхотна обиколка, като само 3 десети го делят от Сайкс.  Италианците Марко Меландри от Aprilia Racing Team и Давиде Джулиано от Ducati Superbike Team заеха съответно 4-о и 5-о място, пред Лорис Бас (Kawasaki Racing Team), който преживя две катастрофи на този тест, но се отърва без контузии.

Победителят в първото състезание миналата година Силвен Жинтоли от Aprilia Racing не показа дискомфорт заради контузеното си рамо, въпреки че два пъти излиза извън пистата, но даде 7.-о време и направи общо 92 обиколки в двата дни. Дуото на Pata Honda Леон Хаслам и Джонатан Рей, също бяха забавени от катастрофи, но завършиха 8-и и 9-и, като бяха на половин секунда от най-доброто време, което им вдъхва оптимизъм. В категорията EVO Николо Канепа от Althea Racing, със своето Ducati 1199 Panigale даде 11-о време. Бившият шампион в STK1000 остана без машина със спецификация WSBK в края на теста. Мишел Фабрицио (Iron Brain Kawasaki SBK), който вчера бе закаран в болница след тежко падане, днес отново бе на пистата. Прегледа му на рентген установи, че той няма контузии. Световният шампион в STK1000 Силвен Барие (BMW Motorrad Italia Superbike Team) бе с диагноза – микрофрактура на таза и няма да участва в първия кръг от новия сезон.

Младият французин и новак в WSBK Жереми Гуарнони (MRS Kawasaki) стана 17 в тестовете, но падна на завой 2 в първите 20 минути на последната сесия и претърпя контузия. Не са добри новините и за Лука Скаса (Team Pedercini Kawasaki), който също е с фрактура на таза.