Начало Moto News WSBK: Сайкc спечели второто състезание в Холандия

WSBK: Сайкc спечели второто състезание в Холандия

52
0

Том Сайкс (Kawasaki Racing) доминираше от старта до финала във второто състезание на пистата Ассен и спечели първата си победа за сезона. Той правеше една след друга най-бързи обиколки, като успя да финишира пред съотборника си Джонатан Рей. Така Сайкс разруши победната серия на шампиона тази писта, като финишира на 5,445 сек. пред него. Зад двамата пилоти на KRT, финишира местната звезда  МиХаел ван дер Марк (Pata Yamaha), който направи втори пореден подиум у дома, пред собствените си фенове.

След Силвен Гинтоли в първото състезание през 2014 г., никой не е дръзнал да оспорва и да отнеме първото място на Рей в Катедралата на мотоспорта. Той имаше 8 поредни победи, включително и вчерашното първо място. От своя страна, съотборникът на Рей – Сайкс е единственият пилот, който преди има победа на тази писта – първия старт през 2013 г. Вчера Сайкс бе изненадан колко е бърз мотоциклетът му и го показа, като проблемът бе само при изпреварването на съперниците му, особено пилотите на Ducati. Сега това не бе проблем, тъй като Сайкс стартира от първа позиция, като не позволи на Шави Форес (Barni Racing Team) да го притисне на старта, а след това отвори преднина от 5-6 секунди, като бе по-бърз с 2-3 десети от втория най-бърз Рей и ван дер Марк.

Двамата, които направиха вълнуваща битка вчера, днес повториха отново дуела – от 8-и 9-и на старта до 3-и и 4-и в края на първата обиколка, а след първата една трета от надпреварата те се бориха за второто място. След като Рей отвори преднина пред пилота на Yamaha, двамата пилоти на KRT за първи път завършиха първи и вторислед втория старт на Лагуна Сека през 2017 г. Рей сега води в шампионата с 30 т., но не можа да подобри рекорда на Карл Фогърти с 12 победи на Ассен.

Ван дер Марк не можа да се бъри за победата, но зарадва феновете си с подиум – 3-о място. Това е 5-ия му подиум на Ассен, с което излезе на 4-о място в класирането за шампионата. Шави Форес отново стана 4-и и бе най0добре представилия се пилот на Ducati и най-бързия независим пилот, както в много състезания през този  сезон. Заводските пилоти на Ducati не бяха толкова бързи на Ассен през този уикенд. Чаз Дейвис (Aruba.it Racing – Ducati) и съотборникът му Марко меландри стартираха съответно 8- и 10-и. Дейвис стана 5-и, но далече от подиума, а Меландри бе 7. Двата бяха разделени от Жорди Торес (MV Agusta Reparto Corse), за който това бе най-доброто класиране за сезона. Осми стана Лорис баз (GULF Althea BMW), за който това бе втори пореден финал в топ 10. На 9-о и 10-о място се наредиха съответно Торпак Разгатлиоглу (Kawasaki Puccetti Racing) и Лоренцо Савадори (Milwaukee Aprilia).