Начало Други WTCC: Хосе-Мария Лопес печели титлата с победа на Сузука

WTCC: Хосе-Мария Лопес печели титлата с победа на Сузука

38
0

Аржентинецът Хосе-Мария Лопес спечели титлата в Световния шампионат за туристически автомобили. Пилотът на Ситроен бе най-бърз в първото състезание на пистата Сузука в Япония, спечели 9-ата си победа за сезона и титлата три състезания преди края на шампионата.

Аржентинецът дойде на Сузука като лидер в класирането и единственият, който можеше да му попречи за титлата бе неговият съотборник Иван Мюлер. Лопес трябваше само да финишира преди него, за да триумфира с титлата. Хосе-Мария спечели първа позиция и спечели блестяща победа. Така той стана първият аржентинец, който е печелил световен шампионат на ФИА след легендата във Формула 1, петкратният световен шампион Хуан-Мануел Фанджо. Естествено успехът на Лопес бе подкрепян от Ситроен, които станаха първи при конструкторите в първия си сезон в WTCC. Лопес също сложи короната в дебютния си сезон.

Четирикратният световен шампион Иван Мюлер нямаше късмет дори и да се бори за титлата, тъй като спря заради спукана гума на 7-ата обиколка.  Така За Лопес нямаше проблеми до финала и той си кара комфортно за да спечели и победата, и титлата. Втори стана Том Коронел с Шевролет Круз, за който това бе едно от най-добрите състезания за годината, въпреки че направи грешка в първата обиколка. Все пак той успя да задържи зад себе си Себастиан Льоб. Четвърти стана частникът с Хонда Норберт Михелиц.

Във второто състезание победата бе за заводския пилот на Хонда Габриеле Таркини и донесе на марката втори успех за сезона след този на Мехди Бенани в Китай. Победата на Таркини бе първата за заводския тим на Кастрол Хонда за този сезон. На подиума стъпи за първи път сърбинът Душан Боркович с Кампус Шевролет, а трети стана друг пилот на Хонда – Михелиц. Боркович  не е завършвал по-напред от 6-о място в първия си сезон в WTCC, а сега бе на подиума.