Начало Други WTCC: Коронел и Хъф взеха победите в Мароко

WTCC: Коронел и Хъф взеха победите в Мароко

36
0

Том Коронел и Хонда бяха големите победители в четвъртия кръг от световния шампионат за туристически автомобили (WTCC – World Touring Car Championship), който се проведе в Маракеш (Мароко).

В първия старт Коронел се опази от Хосе Мария Лопес и спечели своята победа №5 в WTCC. Джеймс Томпсън поведе след старта, но още в първия тур бе бутнат от Хуго Валенте и се завъртя. Френският пилот получи наказание за инцидента (преминаване през бокса), вследствие на което Коронел излезе начело. Пилотите на Ситроен Лопес и Иван Мюлер пък станаха втори и трети след контакт между Тед Бьорк и Ники Катсбърг.

Коронел бе под постоянен натиск от Лопес в останалата част от продължилата 21 обиколки надпревара. Между двамата дори имаше удар в предпоследния тур, но състезателят на РОАЛ удържа позицията си и взе първа победа от септември 2013 г. насам. Мюлер зае последното място на подиума, като той не допусна трите заводски Хонди на Тиаго Монтейро, Норберт Михелиц и Роб Хъф да го изпреварят. Седми се класира Габриеле Таркини, а топ 10 допълниха Том Чилтън, Мехди Бенани и Фредрик Екблом.

„Видях в началото Валенте да удря сериозно Томпсън и си казах: „Да, идеално, благодаря!” Знаех, че Лопес ще опита да ме атакува и той го стори в средата на дистанцията, както и в края, но също така бях наясно, че на тази писта спиранията са трудни. Така си и беше – видях, че нямаше почти никакво сцепление в зоните за спиране, заради което и ме чукна на два пъти. Лопес обаче се бори за титлата и е коректен пилот, така че всичко е наред. Не допуснах никакви грешки: след 28 години състезания знам как да опазя контрола върху надпреварата”, коментира Коронел след финала.

В основната надпревара Хонда взе реванш и спечели троен успех, като в битката на трасето най-бърз бе Хъф. Състезанието започна и се проведе на дъжд. Роб поведе в началото пред Михелиц, а Лопес изпревари Монтейро в началната обиколка. Хлъзгавият, положен наскоро асфалт на трасето обаче подведе аржентинеца и той сбърка в петия тур, позволявайки на Тиаго да си върне позицията. Михелиц също допусна грешка, заради която Монтейро и Лопес се залепиха за колата му, но пък Хъф успя да избяга на две секунди напред. Авансът на британеца намаля, когато дъждът се усили, но той се справи със сложните условия и пръв видя карирания флаг. Михелиц и Монтейро финишираха втори и трети, следвани от Лопес, Мюлер, Габриеле Таркини, Валенте, Бенани, Томпсън и Катсбърг.

„Абсолютно невероятен успех, просто не мога да благодаря достатъчно на тима си!”, заяви Хъф. „Условията бяха невероятно сложни и определено заслужихме победата. Вярвахме, че пистата ще пасне на автомобила ни и така си и беше. Просто не бяхме наясно, че след слънцето и 30-те градуса в първия старт ще ни трябват водни ски за втория. Но и на сухо, и на мокро автомобилът вървеше страхотно – не можех и да искам по-добра кола.”

В класирането за шампионата Лопес е начело със 138 точки пред Монтейро (124), Хъф (98), Михелиц (85), Бенани (83) и т.н. Ситроен е начело при екипите с 347, следван от Хонда (308), Лада (171), Полстар Волво (90). Следващият кръг от шампионата е в Германия на пистата Нюрбургринг (26-28 май).