Начало Други WTCC: Ситроен готови за първото изпитание в новата дисциплина

WTCC: Ситроен готови за първото изпитание в новата дисциплина

28
0
WTCC,Ситроен

След 9 месеца подготовка и над 10 000 километра тестове екипът на Ситроен е готов за първото си предизвикателство в световния шампионат за туристически автомобили (WTCC).

Шампионатът започва в края на тази седмица в Мароко, като надпреварата ще се проведе по улиците на Маракеш. В нея ще участват 3 Ситроен С-Елизе с пилоти Иван Мюлер (№1), Себастиен Льоб (№9) и Хосе-Мария Лопес (№37).

Началото на нов сезон е едно, но стартът на нов сезон в напълно нова дисциплина е нещо съвсем друго – коментира шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон. – Всичко е съвсем различно – колите, оборудването, методите, правилата, състезателната стратегия. Всички хора в екипа инвестираха страшно много енергия и ентусиазъм, за да сме сигурни, че сме готови. Е, щеше да е хубаво да имаме още малко време за подготовка, но нямаме търпение да стигнем Маракеш, където ще се състои кулминацията от цяла година работа.

Мюлер е единственият пилот на Ситроен с предишен опит в шампионата – той е четирикратен шампион в WTCC. Французинът обясни, че пистата в Мароко е сред най-трудните в календара:

Трасето не е постоянно и в началото е много хлъзгаво. Ключът към бързата обиколка е да използваш цялата ширина на пистата, но така, че да не приключиш в стената! Работихме по това по време на тестовете, но ще трябва да изчакаме реалното излизане на пътя, за да видим къде сме.

Деветкратният WRC шампион Льоб ще се посвети за първи път в кариерата си изцяло на пистово първенство. Той вече опита няколко различни надпревари от този тип, като накрая със Ситроен разработиха настоящия проект за WTCC.

По принцип се чувствам доста удобно на улични трасета като По, Монако, но нямах време да опозная Маракеш. И това далеч няма да е единственото ново нещо, с което ще трябва да свиквам през следващите няколко дни! Дори след цял сезон в GT все още се ужасявам от стартовете… В момента единственото, в което съм сигурен, е колата. Чувствам се чудесно зад волана – заяви Себ.