Начало MotoGP News Ямаха се надява да защити световната титла при пилотите

Ямаха се надява да защити световната титла при пилотите

299
0
Фабио Куартараро и Франко Морбидели
Фабио Куартараро и Франко Морбидели, снимка Ямаха

Заводският отбор на Ямаха представи мотора за сезон 2022 в MotoGP. Това се случи на онлайн церемония, която се излъчваше на живо в страниците на Ямаха в социалните мрежи. Тимът е воден от двама млади и талантливи състезатели в лицето на Фабио Куартараро и Франко Морбидели. Главната цел на марката е защита на титлата при пилотите и спечелване на тази при конструкторите.

Миналата година бе първа за Куартараро като заводски пилот на Ямаха. Французинът успя да запише победа още във втория си старт за тима. След записани общо 5 победи и 9 подиума той стана първият френски пилот, който печели титлата в клас MotoGP. Фабио е напълно готов за новия сезон и се надява да защити своята корона. 

Морбидели се надява да се завърне в челото на колоната. Италианецът имаше големи трудности миналата година. Наложи се да пропусне няколко старта поради контузия на коляното. Пилотът с номер 21 направи дебюта си със заводска машина на Ямаха на пистата Мизано. Последните състезания от сезон 2021 бяха много натоварващи за Франко, който не бе напълно възстановен от претърпяната операция. Въпреки това той постигна голям напредък и се надява да се възстанови напълно преди състезанието в Катар.

Освен Куартараро и Морбидели, Ямаха ще разчита и на Кал Кръчлоу. Британецът продължава ролята си на тестов и резервен пилот през 2022 и 2023 и ще вземе участие в предстоящия тест на пистата Сепанг. 

„Титлата при пилотите бе най-добрият начин, по който да се отблагодарим на нашите спонсори и партньори. Благодарим на Монстер Енерджи за тяхната непрекъсната подкрепа и вяра в нашия екип. Това ще бъде десетата година от партньорството ни с Монстeр Енерджи и четвърта откакто са наш основен спонсор. Те са напълно посветени на моторните спортове. Спечелването на световното първенство беше абсолютният връх в нашето сътрудничество досега“, каза директорът на Ямаха Лин Джарвис.

„Зимната ваканция бе доста дълга. Ако трябва да бъда честен, имах чувството, че бях зает през цялото време. Имаше много събития, на които трябваше да присъствам. Развълнувам съм да започна новия сезон като настоящ световен шампион. Спечелих титлата миналата година и това е страхотно. Оставих сезон 2021 е зад гърба си. Трябва да се съсредоточа върху предстоящата кампания. Миналата година не правихме почти никакви предсезонни тестове заради пандемията. Вече имам достатъчно опит със заводската машина и се сработих добре с всички в гаража. Зная силните ни страни и местата, където трябва да има подобрения. Надявам се да съберем възможно повече информация на тестовете в Малайзия и Индонезия“, сподели световният шампион Фабио Куартараро.

Фабио Куартараро
Фабио Куартараро, снимка Ямаха

„Миналата година бе свързана с показване на повече психическа стабилност. Работех активно върху подобряването на физическото си състояние. Не беше лесно да се върна след претърпяна операция на коляното. Вече съм запознат с мотора и екипа и имам немалко количество информация, с която мога да работя. Винаги съм имал добро усещане на борда на Ямаха, но тази версия е просто невероятна. Нямам търпение отново да карам мотора, след като коляното ми е в по-добро състояние. Интересно ми е да видя какъв напредък ще постигна. Атмосферата в тима е невероятна“, заяви Франко Морбидели.

Франко Морбидели
Франко Морбидели, снимка Ямаха