Начало MotoGP News Яноне наказан за 18 месеца, отложиха МотоGP старта във Франция

Яноне наказан за 18 месеца, отложиха МотоGP старта във Франция

297
0
Андреа Яноне
Андреа Яноне; снимка: Априля

Пилотът на Априля от МотоGP Андреа Яноне бе отстранен от състезанията за 18 месеца заради употреба на допинг. Решението бе взето от Дисциплинарния съд на ФИМ. Той потвърди мярката, оповестена на 17 декември след излизането на положителната проба. Така забраната за участие във всякакви мотоциклетни състезания на Яноне ще важи до 16 юни 2021 г. Съгласно правилата на Световната антидопингова агенция положителният тест означава, че състезателят е официално признат за виновен за употреба на допинг, но все пак има смекчаващи вината обстоятелства и затова наказанието му не е максималното – четиригодишна забрана.

Яноне бе тестван за използване на непозволени медикаменти по време на състезанието на пистата Сепанг в Малайзия през миналия ноември

В кръвта му бяха открити следи от анаболния стероид дростанолон – лекарство, което повишава силата и в същото време намалява теглото.

„Присъдата ни изуми, тъй като съдът прие довода за замърсена храна. Ето защо наложеното наказание няма особено голям смисъл”, коментира главният изпълнителен директор на Априля Рейсинг Масимо Ривола.

„В светлината на описаните от съдиите мотиви за решението Андреа би трябвало да бъде оправдан. Имаме надежди за обжалването. Искаме Андреа обратно на мотора му. Ще останем до него до разрешаването на този въпрос и ще продължим да го подкрепяме.”

Междувременно ФИМ и организаторите обявиха днес, че шесто поредно състезание отпада от календара на МотоGP

Предвидената за 15-17 май Гран при на Франция бе отложена. Тя се провежда на варианта „Бугати” от пистата в Льо Ман. 24-часовата надпревара за издръжливост също вече бе отложена за септември. Преди френската Гран при отпаднаха или бяха отложени състезанията в Катар, Тайланд, САЩ, Аржентина и Херес. Организаторите на МотоGP от Дорна имаха амбиция да проведат 19 надпревари, но при създалите се обстоятелства ще се опитат да направят минимума от 13. Част от тях може да са през януари догодина.

Почти 100% сигурно е отлагането и на Гран при на Италия, предвидена за края на май.