Начало Други Занарди спечели трета параолимпийска титла

Занарди спечели трета параолимпийска титла

21
0

Бившият пилот от Формула 1 и Чемпкар Алесандро Занарди спечели трета параолимпийска титла ден преди 15-ата годишнина от ужасяващия инцидент, при която загуби и двата си крака.

Италианският състезател катастрофира зловещо на 15 септември 2001 г. на пистата Лаузицринг. Той води в състезанието, но губи контрол над автомобила си и Алекс Талияни се удря в него със скорост от над 350 км/ч.

„Болидът се сцепи на две. Една част от мен остана в колата, а другата – краката ми – каза „ариведерчи” и изчезна в друга посока”, прояви чувство за хумор по отношение на най-тежкия инцидент в живота си Занарди преди време.

Лекарите спасиха живота му, но краката му бяха ампутирани над коленете. Сърцето на Алекс спира седем пъти, а в тялото му има останал само литър кръв след удара. Дадено му е последно причастие, но Занарди не просто оцелява, а и се връща на пистата.

Постепенно пилотът се възстанови и поднови кариерата си, като участва в надпревари по параколоездене и в автомобилни състезания със специално пригодена кола.

49-годишният Занарди спечели 20-километровата дистанция на параолимпиадата в Рио де Жанейро. Преди четири години той взе две титли на игрите в Лондон.

„По принцип не благодаря на Бог за подобни неща, тъй като вярвам, че той си има по-важна работа. Но това постижение е различно. Трябва да вдигна очи нагоре и да му благодаря. Чувствам се късметлия. Смятам, че животът ми е една безкрайно привилегия”, коментира Алекс пред NBC.