Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер и Форс Индия с двойно класиране в точките

Заубер и Форс Индия с двойно класиране в точките

77
0
Фелипе Наср

Тимът на Заубер възкръсна след тежката седмица, която изживя в Мелбърн заради заведените от Гийдо ван дер Гарде съдебни дела. Холандецът се съгласи да прекрати засега преследването на правото си да кара за швейцарския тим, който се съсредоточи върху представянето си в Гран при на Австралия. Резултатът бе повече от добър – екипът записа пето и осмо място съответно с Фелипе Наср и Маркус Ериксон.

„Това бе великолепно постижение на целия отбор”, коментира шефът на Заубер Мониша Калтенборн. „И в квалификацията видяхме, че сме конкурентоспособни, но е известна изненада, че успяхме да завоюваме тези позиции със собствени сили. Постигнатото е потвърждение за упоритата ни работа и страхотна награда за тима, който трябваше да се справи при неблагоприятни обстоятелства. Прекрасен резултат – можем да се гордеем с него. Много се радвам за пилотите ни. Представянето им бе великолепно.”

Наср отбеляза, че за целия тим е облекчение да вземе точки. Той обясни, че състезанието не е било леко за него: „В първи завой бе голяма каша след старта, друг пилот удари колелото ми. Мислех, че колата е повредена, но след няколко обиколки забелязах, че всичко е наред. След това надпреварата премина по план. Състезателите зад мен ме притискаха в цялата дистанция. Беше емоционална Гран при и за мен, и за всички в отбора.”

Ериксон каза от своя страна, че швейцарският тим е свършил невероятна работа през зимата. Той също бе доволен, че спечели първите си точки във Формула 1.

„С Фелипе се придържахме към оригиналната стратегия, която бяхме планирали. Трябва да отбележа, че той свърши отлична работа, печелейки позиции и задържайки Даниел Рикиардо зад себе си. Фантастично постижение е да се класира пети в дебютната си F1 надпревара. Маркус стартира от по-задна позиция и бе с медиум. Решихме да сложи софт, докато колата за сигурност бе на пистата. Впоследствие въпросът бе дали го оставим на трасето или да действаме по-агресивно и да направи още един стоп. Предпочетохме втората опция. Той се справи чудесно, като изпревари Карлос Сайнц и взе осмото място”, заяви шефът операции на пистата Джампаоло Далара.

Форс Индия спечели 7 точки в надпреварата на Албърт парк – Нико Хюлкенберг се нареди седми, а Серхио Перес стана десети.

Немският пилот коментира, че двойно класиране в топ 10 в началото на сезона винаги е положителен резултат. Той каза, че не е допуснал грешки, а издръжливостта на болида му е помогнала да се възползва от проблемите на други пилоти около него. „На този етап от сезона е важно да оползотвориш всяка възможност. Бяхме готови в точния момент, имахме добра стратегия и се справихме. Като представяне все още не сме на желаната позиция, но всички се трудят здраво, за да направят болида ни по-бърз”, допълни Нико.

Перес се завъртя при опит да изпревари Дженсън Бътън, но успя да продължи. Той определи състезанието като „една от онези необичайни надпревари, в които се случват толкова много неща”.

„Избрахме различна стратегия в сравнение с Нико, за да увеличим шансовете на екипа. Стартирах с медиум, за да се възползвам от предимството на софт в края на дистанцията. За съжаление след прибирането на сейфти кара ФИА поиска да върна място на Ериксон, което ме прати зад Бътън и това наистина повлия на състезанието ми. Бътън бе със софт и макар да бях по-бърз, не бе лесно да го задмина. Ще се съсредоточа обаче върху положителните неща и факта, че спечелих точка в трудна надпревара”, каза още Серхио.