Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Загубата на ключови специалисти е причина за лошото представяне на Лотус, твърди...

Загубата на ключови специалисти е причина за лошото представяне на Лотус, твърди Перман

29
0

Загубата на ключови технически специалисти още през 2013 г. е основната причина за лошото представяне на Лотус през 2014-та, смята оперативният шеф на тима от Енстън Алан Перман.

Отборът печелеше състезания през 2012 и 2013 г., докато през миналия сезон пилотите Ромейн Грожан и Пастор Малдонадо се бореха да прескочат Q1 в квалификациите. Тимът завърши осми при конструкторите.

– Зимата ни бе доста трудна, загубихме много хора и аеродинамичният департамент бе сериозно преструктуриран. При цялото ми уважение към Ник (Честър, настоящият технически директор – б.р.), Джеймс [Алисън] бе абсолютен тийм лидер. Загубата на Джеймс бе голям удар. Загубихме Дирк (де Беер – бившият шеф на аероотдела – б.р.). Загубихме началника на CFD отдела. Всички те са чудесни хора. Никой не може да не бъде заменен, но отнема време, докато новите хора започнат да се справят. Аеродинамичният департамент в предишния си вариант се бе трудил пет-шест години и произвеждаше страхотни неща. Внезапното спиране на този процес разпокъсва работата. Но разполагаме с аеротунел и страхотна база в Енстън. Не виждам причина да не излезем отново на правилния път – обясни Перман пред Аутоспорт.

Той обясни, че в екипа бързо са разбрали какво не е наред с аеродинамиката на Е22. Проблемите обаче можело да се отстранят чак при конструирането на болида за 2015 г. Това е направено и Перман сподели, че напредъкът вече е очевиден при изпитанията в аеротунела, което дава увереност на екипа:

– Не казваме, че ще излезем и ще започнем да побеждаваме Мерцедес и Ред Бул – тези отбори имат почти два пъти повече служители в сравнение с нас, но сме наистина уверени, че ще се класираме регулярно в Q3 и отново ще се борим за подиуми.

Перман е убеден, че всички в Лотус са научили много от станалото през 2014 г. Увереността му освен това се дължи на сериозното подобрение представянето на автомобила в последните няколко старта от сезона.

– Всъщност нямаше особен напредък по отношение на позициите ни, тъй като разликата (спрямо най-бързите) бе наистина голяма. Но определено скъсихме дистанцията – каза още той.