Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Задоволство в Пирели след първите тестове

Задоволство в Пирели след първите тестове

40
0
Пирели, Пол Хембри
снимка: Пирели

Пирели останаха доволни след първите предсезонни тестове на пистата Херес. Италианският производител донесе в Испания общо 284 комплекта гуми, като само 155 от тях бяха използвани. След като през миналата година имаше известни критики за работата на гумите при ниските температури, то през тази такива нямаше и спортният директор Пол Хембри с основание бе в добро настроение.

„Имахме възможност да работим на Херес при променливо време, на една доста „зелена“ писта и въпреки това нямахме никакви проблеми“, обясни спортният директор на Пирели. „Въпреки това пилотите бяха предимно позитивни към нашите продукти. Въпреки това смятаме, че изпитанията в Барселона ще дадат една много по-ясна картина.“

Особено доволен бе Хембри от специалната твърда смес за зимни условия, която работи на доста по-ниски температури от нормалните твърди гуми. Тя сработва с асфалта много по-бързо, като показва добро представяне и издръжливост.

„Пилотите използваха интензивно този модел“, обясни Хембри, който допълни, че всеки тим е използвал по два комплекта от тях по време на целия първи тест.

Най-използвани в Херес обаче бяха гумите медиум, като от тях бяха използвани 83 комплекта от осемте отбора на пистата. Нормалната хард смес бе втора по употреба с 29 комплекта. От софт и интермедия бяха използвани съответно 21 и 16 комплекта, а от тези за мокър асфалт в употреба влязоха 6 комплекта. Нито един от отборите не се осмели да изпробва (а и явно нямаше и нужда) супер софт.

Хембри сподели своите впечатления, че надеждността се е повишила неимоверно, след като в четирите дни бяха направени общо 2294 обиколки срещу 1470 през миналата година, когато на пистата бяха цели десет отбора.

„Това показва невероятния темп на развитие на хибридната технология. Още през миналата година тя напредна значително, но сега очакваме още по-сериозен прогрес до първото състезание за годината в Мелбърн.“

Най-дълга серия с тип гуми:

Супер софт – няма
Софт – Пастор Малдонадо (Лотус) – 19 об. (трети ден)
Медиум – Нико Розберг (Мерцедес) – 29 об. (първи ден)
Хард – Нико Розберг (Мерцедес) – 42 об. (първи ден)
Зимна Хард – Нико Розберг (Мерцедес) – 34 об. (първи ден)
Интермедия – Нико Розберг (Мерцедес) – 25 об. (трети ден)
Гуми за мокро – Фелипе Насър (Заубер) – 4 об. (втори ден)

Най-добрите обиколки през четирите дни:

Първи ден –Фетел (Ферари) – 1:22.620 мин. (медиум гуми в 60-а обиколка)
Втори ден – Фетел (Ферари) – 1:20.984 мин. (медиум в 89 об.)
Трети ден – Насър (Заубер) – 1:21.545 мин. (софт в 109 об.)
Четвърти ден – Райконен (Ферари) – 1:20.841 (софт в 106 об.)