Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер загуби обжалването, но Ван дер Гарде е без суперлиценз

Заубер загуби обжалването, но Ван дер Гарде е без суперлиценз

51
0
Гийдо Ван дер Гарде

Апелативният съд на щата Виктория в Австралия отхвърли обжалването на Заубер срещу присъдата, даваща право на Гийдо ван дер Гарде да се състезава за швейцарския тим във Формула 1. Холандският пилот спечели заведеното от него дело, вследствие на което екипът оспори решението.

Съдът изслуша адвокатите на отбора, на Ван дер Гарде и представителите на обявените титуляри на екипа – Маркус Ериксон и Фелипе Наср. По време на изложенията бяха посочени няколко нови факта. На 4 март шефът на Заубер Мониша Калтенборн е изпратила писмо до отговарящия за регистрация на договорите на пилотите във Формула 1 борд с уведомление, че контрактът на Ван дер Гарде е прекратен на 6 февруари. От тима претендираха освен това за нарушаване на поверителните клаузи вследствие контакта на пилота към медиите. Бе посочено също така, че холандецът няма суперлиценз.

Рейс директорът на ФИА Чарли Уайтинг отказа да коментира казуса със суперлиценза на Ван дер Гарде. Той заяви единствено следното: „Пилотът трябва да има договор и отборът да подаде документите за суперлиценз през националната му федерация.”

Веднага след произнасяне на поредното съдебно решение Ван дер Гарде и адвокатите му подадоха нов иск: този път за нарушение на договор. Той бе допълнен с молба за принудително изпълнение на вече потвърдената присъда, даваща право на състезателя да кара в F1. Депозирана бе молба за пълен списък с активите на Заубер, намиращи се на територията на Австралия, тоест оборудването на екипа на пистата Албърт парк. Ако до утре в 10:30 часа местно време тимът не предприеме стъпки към изпълнение на съдебното решение, може да се стигне до конфискуване имуществото на екипа.