Начало Други Започва акция ЗИМА

Започва акция ЗИМА

36
0

От понеделник, 3 ноември КАТ – Пътна полиция и Съюза на българските автомобилисти започват съвместната акция ЗИМА. Тя се прави всяка година и има за целда насочи вниманието на водачите на МПС за навременна подготовка на автомобилите за експлоатация при есенно-зимни условия.

По време на акцията, служителите на КАТ – Пътна полиция започват масови проверки по пътищата на цялата страна. В рамките на акция ЗИМА  ще бъдат проверявани автомобилите за изправни светлини, чистачки и гуми. От своя страна СБА има ангажимента за периода от 3 до 10 ноември включително, във всички свои технически центрове да предоставя услуги на водачите. В рамките на работното време, по системата на Отворени врати, в центровете на СБА всички желаещи автомобилисти могат да направят проверка на фаровете и състоянието на гумите на автомобила си. При необходимост от ремонтни работи за подготовка на автомобила за движение при есенно-зимни условия, услугата се заплаща с 20% намаление от собствениците. Ако се налага влагането на резервни части, собственикът се уведомява и се иска неговото съгласие за това. Ще се извършват и безплатни технически консултации за водачите за подготовка на автомобилите им за движение през зимата.

Същите услуги като в центровете на СБА, могат да се ползват и в сервизните центрове на Мото-Пфое из страната. Компанията Мото-Пфое и марката Волво са партньори на акция ЗИМА.    

Униформените с грайфомери ще проверяват дълбочината на протекторите, която трябва да бъде минимум 2 мм. Макар да не е задължително, препоръчва се на шофьорите да карат със зимни гуми. Предимствата са безспорни: зимните гуми имат по-добър контакт с пътя поради специалната смес на носещата повърхност, която запазва еластичността си при температури и под 5 градуса. При зимни условия летните гуми не притежават тези свойства. Формата на протекторите при зимните гуми също допринася за по-доброто поведение на автомобила върху настилката. Добре е грайферът им да бъде с дълбочина от 4 мм.

Преди зимата е добреда се проверят също вентилационната система, да се смени със зимна течността за чистачки и да се инспектира температурата на замръзване на антифриза. Акумулаторът е друг ключов елемент, който трябва да се провери дали е готов да посрещне студа. Препоръчително е през зимата да потегляте на път с пълен резервоар, вериги против боксуване и зареден мобилен телефон.

От СБА и КАТ препоръчват потеглянето и спирането на мокра и заснежена настилка да става плавно. При превключване от дълги на къси светлини намалете скоростта. Задължително поставяйте предпазните колани на всички места в автомобила, а малките деца превозвайте в специализирани столчета. Не употребявайте алкохол преди и по време на път!

Намалената видимост изисква движение със съобразена скорост и стриктно спазване на правилата за движение. При проблем с автомобила можете да позвъните на мобилен телефон 146 за денонощна пътна помощ и информация от СБА. По време на проверките, служителите на КАТ – Пътна полиция ще раздават информационна брошура и плакат за акция ЗИМА. Такива може да се получат също в техническите центрове и пунктовете за ГТП на СБА.