Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 За Формула 1 трябват пари, но платените пилоти стават прекалено много, твърди...

За Формула 1 трябват пари, но платените пилоти стават прекалено много, твърди Брандъл

81
0
Пастор Малдонадо

Броят платени пилоти във Формула 1 през последните години е притеснително висок, смята бившият пилот от Гран при и настоящ телевизионен коментатор Мартин Брандъл. Той изрази мнението си по време на моторшоуто на Аутоспорт в Бирмингам, засягайки отново въпрос, който се обсъжда от доста време насам.

Още при обявяването привличането на Пастор Малдонадо в Лотус Брандъл заяви, че има нещо сбъркано в спорта. Причината, посочи той, е, че отборът, който на практика бе най-близо до шампионите от Ред Бул през голяма част от миналия сезон, нямаше възможност да избере най-добрата възможна опция от свободните пилоти. От Енстън трябваше да заложат на състезател с достатъчно добър спонсорски пакет, за да оцелеят.

Основният проблем е, че две коли за състезания струват страшно скъпо и съответно има нужда от страшно много пари. Когато на Лотус не им стигат средства, то това означава, че нещо е фундаментално сбъркано. Да, за надпреварите трябва да се плаща по един или друг начин. Независимо дали говорим за Сантандер, които вървят заедно с [Фернандо] Алонсо или Водафон, когато им трябваха [Люис] Хамилтън и [Дженсън] Бътън в комбинация за британския пазар – някой дава парите. Спортът не може да се получи просто така. Но платените пилоти си пробиват път обратно на стартовата решетка. Те също са страхотни състезатели. Не мислете, че този, който си е платил мястото, не е на най-високо ниво. Балансът обаче се измества опасно – обясни Брандъл.

Той допълни, че определението „платен пилот” по начало е ужасен. Веднъж лепнат, този етикет почти не може да се махне от съответния състезател.

Ники Лауда припомня, че е трябвало да вземе назаем пари, за да покрие първите си години във Формула 1. Аз обещах на Кен Тирели 150 000 британски лири, които просто нямах през 1984 г. Той най-накрая ми каза: „Знам, че нямаш парите, но въпреки това искам да караш за мен”. Разочароващо е обаче да видиш пилот като Пол ди Реста да остане без място в F1, когато знаеш, че други са там просто заради парите. Това не ми допада и се чувствам некомфортно – каза още Брандъл.