Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Забраната на помощните устройства няма да промени Ф1

Забраната на помощните устройства няма да промени Ф1

48
0
старт

Забраната за използване на помощните устройства на пилотите от Гран при на Белгия няма да промени особено шоуто в спорта и да го направи по-интересен. За това предупреждават феновете някои от пилотите и шефовете в Гран при.

Миналата седмица Стратегическата група на Ф1 прие нови правила, които ще влязат още от състезанието на Спа. Според тях се забраняват електронните помощници на пилотите при стартиране и се ограничават допълнително радикомуникациите с бокса. Точката на захапване на съединителя няма да може да бъде променяна от времето, в което колата напусне бокса за първи път, отивайки към стартовата решетка, до моментът, в който приключи самият старт. Освен това системата, която помага на пилотите за откриване на въпросната точката, ще бъде забранена.

Според Роб Смедли от Уилямс промените няма да доведат до чести непредвидими стартове, като този в Англия, където колите на Уилямс се изстреляха от 3-а и 4-а позиция и поведоха.

„Не мисля, че забраната за използване на режима при стартиране ще доведе до голяма разлика при потеглянето. Ако хората си мислят, че това ще стане, ще сгрешат много. Представянето на всеки пилот ще спадне малко, тъй като няма да разполага с перфектните настройки на съединителя, но средно това няма да доведе до голяма разлика.”

Пилотът на Лотус Ромен Грожан също е скептично настроен към тезата, че забраните ще доведат до сериозни промени при потеглянето.

„Има процедура във Ф1, която трябва да следваш. Единственото нещо, което може да се направи, е да се премахне настройките на въртящия момент и на последния съединител, които имаме, заяви Грожан. – Ще следваме същата процедура и в бъдеще, като прости диапазонът ще бъде по-широк. И досега всичко се правеше ръчно от нас. Просто трябваше да следваме процедурите. Ще го правим и сега.”