Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Забраняват перките на акула и T-крилата за 2018 г.

Забраняват перките на акула и T-крилата за 2018 г.

28
0

Стратегическата група на Формула 1 одобри забраната за използване на перките на акула над капака на двигателя и T-крилата от 2018 г. Това стана ясно след срещата на групата с F1 комисията в Париж снощи.

Освен това ще бъде изоставана идеята за използване на защитен кокпит от типа ореол или т.н. halo. Вместо него се планира въвеждането на предпазен щит.

Въвеждането на halo бе предвидено първоначално за тази година. Но заради липсата на достатъчно данни и обратна информация от пилотите, то бе отложено за неопределено време. А сега става ясно, че то изобщо няма да се въвежда.

T-крилата получиха много критики заради няколкото случая на откъсване на въпросния елемент. В Бахрейн това се случи с компонента в болида на Валтери Ботас, след което през него мина Макс Верстапен и разби пода на колата си.

Перките на акула пък бяха атакувани главно от Ред Бул заради недобрия им естетически вид. Спортният директор на „биковете“ Кристиан Хорнер искаше те да бъдат забранени още през този сезон.

Друга промяна от следващия сезон ще бъде въвеждането на стартове от място след спиране на състезанието. Досега подновяването на надпреварите след червен флаг ставаше зад кола за сигурност.