Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зайдл: Броят на стартовете не трябва да се увеличава, да се избягват...

Зайдл: Броят на стартовете не трябва да се увеличава, да се избягват серии от по 3 поредни състезания

969
0
Гран при на Великобритания, Силвърстоун
снимка: Алпин

Броят на стартовете в календара на Формула 1 не трябва да се увеличава и е необходимо да се положат усилия, за да се избягва насрочването на три поредни надпревари, заяви Андреас Зайдл.

Три поредни състезания се проведоха за първи път през 2018 г. Шефът на екипа, който в момента е Астън Мартин, Отмар Шафнауер заяви тогава, че последствията и изтощението за отбора са били по-големи, отколкото е очаквал. Управляващият спортните въпроси от страна на Либърти Медия Рос Браун обясни, че натоварването било принудително – заради финала на световното първенство по футбол.

През следващия сезон нямаше толкова състезания непосредствено едно след друг. През 2020-та обаче се наложи заради спешно пренаредения вследствие на пандемията от коронавирус календар. Увеличаването на стартовете в календара води до по-висока вероятност да има повече серии от по три поредни старта. Гран при на Италия завършва втория такъв цикъл за сезон 2021. След първия – Франция и двете надпревари на австрийската писта Ред Бул Ринг – Гюнтер Щайнер от Хаас каза, че такива серии трябва да се избягват. Ръководителят на Макларън във Формула 1 Андреас Зайдл се присъедини към този призив по време на уикенда в Нидерландия.

„Най-важното нещо от моя гледна точка е да не се увеличава повече броят на състезанията. Настоящият вариант вече претоварва хората ни. Много важна е и темата за сериите от три поредни старта. Това според мен трябва изцяло да се избягва, за да се намали стресът върху екипите ни“, обясни шефът на тима от Уокинг, цитиран от racefans.net.

„Трябва да се постараем да няма по три поредни надпревари в календара“, повтори Зайдл

В календара за втората половина на сезон 2021 ситуацията е ясна до края на септември и Гран при на Русия. След това обаче идват стартове, за които има доста съмнения дали изобщо ще се проведат. Дори за Турция не е напълно сигурно, че ще се състои, въпреки че пътуването до там не е толкова трудно. Ограниченията вследствие на пандемията от коронавирус обаче усложняват ситуацията.

Придвижването до Северна и Южна Америка е особено сложно. Преди малко повече от седмица Европейският съюз извади Съединените щати от списъка на страните, до които са разрешени пътуванията по несъществени причини. Препоръките за Бразилия и Мексико са за въздържане от пътуване. В F1 бяха твърдо решени да направят 23 старта тази година, но е много вероятно част от тези през втората половина от сезона да не са на предварително планираните писти. В световния рали шампионат вчера отмениха кръга си в Япония и ще проведат финала на първенството на пистата Монца, както се случи и през 2020 г.