Начало Избрани Зайдл също се притеснява от прекаленото увеличение на разходите

Зайдл също се притеснява от прекаленото увеличение на разходите

591
0
Андреас Зайдл
Андреас Зайдл, снимка Макларън

Шефът на Maкларън Андреас Зайдл заяви, че отборът му не може да предвиди как ще успее да се придържа към тазгодишния бюджетен лимит предвид неочакваното увеличение на някои разходи.

Коментарите на Зайдл повтарят предупреждението, изразено и от директора на Ред Бул Кристиан Хорнер. Той смята, че няколко отбора от Формула 1 може да се окажат в риск да пропуснат последните състезания от сезон 2022, тъй като бюджетите им се изчерпват.

Задължителната горна граница на разходите от 140 милиона долара в F1 е сериозно затруднена от няколко фактора. Сред тях са бурната инфлация, по-високите разходи за енергия и транспорт, както и проблемите в глобалната верига за доставки, които застрашават икономиките по целия свят.

Въпреки невероятното начало на новия сезон, в който спортът бележи ръст по всички показатели, нарастването на разходите неминуемо налага огромна тежест върху отборите. Поради това Хорнер и Зайдл настояват за увеличаване на тазгодишния лимит на позволените разходи.

За нас е ясно, че спазването на тавана на разходите е абсолютна необходимост за спорта“, заяви Зайдл, цитиран от RaceFans.

Шефът на Макларън смята, че с напредването на кампанията ограниченията пред отборите само ще се увеличават.

Сега сме в средата на сезона. Всеки се е подготвял да се вмести в лимита. При тези изключителни обстоятелства и повишения е почти невъзможно да се вместим в лимита, каза шефът на Макларън.

Ето защо смятам, че е справедливо да обсъдим решенията между всички отбори. И това означава, че от наша гледна точка би било справедливо да се увеличи горната граница, може би свързана с тези конкретни разходи, които са се увеличили значително.“

Германецът оценява прогнозираните свръхразходи за всички екипи да бъдат няколко милиона. Причините за тях най-вече ще бъдат увеличението на транспортните харчове.

Отборите определено ще спечелят от решението на F1 да не заменя Гран при на Русия. Това решение намаля броя на състезанията до 22 през тази година и означава по-малко разходи за пътуване. Но също така означава и по-малко приходи за екипите.

Що се отнася до дискусията на отборите с F1 и ФИА за увеличаване на тазгодишния бюджетен таван, Зайдл се опасява за по-скромните тимове в спорта, които работят с по-малък бюджет.

Както винаги, наоколо има различни интереси, което е нормално, каза той.

Има отбори, които са в силна спортна позиция. Тимовете, които не са на прага на лимита, нямат този проблем.“

Очевидно е, че те не искат да се откажат от това спортно предимство, което имат в момента. Те виждат преимущество за себе си.“