Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зак Браун: Нюи е само първото домино. В Макларън вече получаваме повече...

Зак Браун: Нюи е само първото домино. В Макларън вече получаваме повече CV-та от Ред Бул

6131
0
Зак Браун
Зак Браун; снимка: Майкъл Потс

В Ред Бул настояват от известно време, че всичко при тях е спокойно, но съперниците им в падока на Формула 1 използват от всеки случай, за да подхвърлят нещо хапливо по техен адрес. Главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг Зак Браун се възползва от официално обявеното напускане на Ейдриан Нюи точно за такова изявление. То бе дадено в отговор на въпрос какво мисли за ситуацията, но американският мениджър бе особено хаплив.

„Преди шест месеца щях да съм много изненадан. Като се има предвид всичко, случило се от началото на годината и познавайки Ейдриан доста добре – той е човек изключително висок морал – не съм изненадан, че е избра да продължи в друга посока“, обясни CEO-то на Макларън Рейсинг.

„Случващото се там (в Ред Бул – б.р.) е дестабилизиращо. Това вероятно бе само първото домино, което падна. А в наша посока се увеличи количеството автобиографии, които получаваме от там“, продължи Зак Браун

„За мен Ейдриан е най-успешният конструктор на всички времена. Той носи технически познания в отбора, за който работи, но хората просто искат да работят за и с човек като Ейдриан Нюи.“

„Според мен на тях ще им липсва това, което Нюи носи от чисто техническа гледна точка. Както и лидерството плюс вълнението от това да работиш с него“, допълни Зак Браун.

Казаното от Зак Браун не бе прието добре от Ред Бул. Необичайно за екипа от Милтън Кийн обаче, никой от шефовете на отбора не отговори. Вместо това говорител на екипа повтори, че не очакват още хора да напуснат.

„Целият ни висш технически екип подписа дългосрочни контракти с Ред Бул Рейсинг през последните месеци. Не сме сигурни за какви CV-та говори Зак, но не очакваме значителни загуби, нито домино ефекта, на който той се надява“, бе отговорът на Ред Бул.

Колкото и да се старае отборът от Милтън Кийнс обаче, никой не вярва, че положението там е спокойно, а проблемите – разрешени.

„Това определено е много рискова ситуация за Ред Бул. Сега трябва да видим дали Кристиан Хорнер все още контролира отбора и дали може да предотврати напускането на добри инженери“, посочи Алекс Вурц.

„Лошата новина може да не е самото напускане на Нюи. В конструкторския отдел в Милтън Кийнс твърдят, че той така или иначе не е ходел там особено често. А когато все пак е ходел, методът му на работа е бил доста старомоден. Големият проблем е, че аудиторията иска да види в тази ситуация друго: „Нюи си тръгва заради историите с Хорнер. Отборът се разпада на части, защото вече не са съгласни един с друг“. Това е посланието, което мнозина виждат тук, така интерпретират нещата. Според мен истината е някъде по средата.“

„Възможно е след напускането на Нюи да се разрази и окопна война в екипа. Могат ли да контролират това? Не знам. Липсата на един толкова силен лидер, макар и неучастващ във всеки дребен детайл, е сериозна. Той обаче подготвяше всичко“ , каза още бившият F1 пилот.

Вурц има предвид неофициалната информация за това, че в Ред Бул имало и доволни от напускането на Нюи хора. Специалисти от конструкторския отдел на екипа се чувствали недооценени за работата си там и се дразнели от признанието, което англичанинът получаваше за създаването на шампионските болиди на тима. Те ще получат възможност в бъдеще да докажат, че не всичко е зависело от Нюи.

Междувременно бе отбелязано и поредното противоречие между Хорнер и Хелмут Марко. Шефът на Ред Бул в F1 обясни, че още миналата година обсъждали с Нюи евентуално оттегляне. Марко от своя страна каза в интервю, че бил изненадан от това колко бързо си е тръгнал конструкторът.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zak Brown (@zbrownceo)