Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зак Браун пак призова ФИА да не допуска два отбора да имат...

Зак Браун пак призова ФИА да не допуска два отбора да имат един и същи собственик

3015
0
Ред Бул, Ред Бул Рейсинг, Ред Бул F1
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Собствеността на Ред Бул и Виза РБ от една и съща компания продължава да тревожи главния изпълнителен директор на Макларън Рейсинг Зак Браун. Американският мениджър отново отправи апел да се направи нещо по въпроса, за да не се допуска това положение във Формула 1. Той написа отворено писмо в края на миналата година, в което посочи, че е важно да се отстояват „независимостта, конкуренцията и справедливостта“. На представянето тази седмица на новия Макларън MCL38 Браун отново повдигна въпроса пред Скай Спортс F1.

Зак Браун
Зак Браун; снимка: Макларън

„Говоря в името на широките интереси на спорта. Вижте останалите големи спортове. Било е възможно, когато всичко е започнало преди 15 години, защото имаше огромна разлика между топ тим и екип в дъното на стартовата решетка. Сега имаме това страхотно решение с бюджетния лимит и всички отбори са горе-долу в границите“, заяви CEO-то на Макларън Рейсинг.

„Възможностите се изравняват. А мога да ви кажа от участието си в F1 комисията на ФИА, че гласуването (на Ред Бул и Виза РБ) винаги е едно и също, докато на теория не би трябвало да е в интерес на единия екип. Виждали сме известна колаборация и на пистата. А и те са технически много откровени. Казват си: „Ще вземем окачването“ и т.н.“

„Определението за конструктор е някой, който създава своя интелектуална собственост. Според мен спортът вече е в ситуация, при която възможностите се изравняват. Вариантът някой да притежава два отбора – нещо като А и Б екип – не е това, което феновете очакват. ФИА наистина трябва да направи нещо по въпроса“, каза още Зак Браун

Купуването и използването на определени компоненти от един тим в друг е регламентирано в техническите правила на Формула 1. Въпреки това според една от теориите активирането на главния изпълнителен директор на Макларън Рейсинг по повод собствеността на Ред Бул и Виза РБ се дължи на опасения, че по-малкият екип може да напредне значително със съдействието на отбора от Милтън Кийнс. През последните години обаче неколкократно имаше случаи, при които определени решения бяха заимствани от различни отбори. Те обаче не работеха в използващия ги екип като в оригинално създалия ги тим.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by McLaren (@mclaren)