Начало Избрани Зак Браун подкрепя добавянето на още отбори на стартовата решетка

Зак Браун подкрепя добавянето на още отбори на стартовата решетка

663
0
Зак Браун, Макларън
Зак Браун, снимка Венелин Николов

Зак Браун подкрепя добавянето на още отбори на стартовата решетка. Главният изпълнителен директор заяви, че би се радвал да види още един или два тима във Формула 1 при условие, че платят „справедлива входна такса.“

В началото на месеца ФИА откри процедура за присъединяване на нови отбори в F1. Федерацията вече ще разглежда кандидатурите на екипи, които искат се включат в световния шампионат в бъдеще. ФИА също така обяви и какви са изискванията, които трябва да бъдат покрити от всеки един кандидат.

До момента единствено Андрети Кадилак проявява сериозен интерес към F1. Американците са сигурни, че отговарят на всички технически и търговски изисквания, наложени от ръководния орган на спорта и са готови да влязат във Формула 1 най-рано през 2025 г.

За съжаление намерението на Андрети и GM не бе прието добре от настоящите екипи в F1. Причината за тази негативна реакция е свързана с получаването на по-малко пари от наградния фонд, който всеки един отбор получава в края на всяка година. Добавянето на 11-ти тим, без значение дали това е Андрети Кадилак, би означавало намаляване на печалбите на останалите.

F1 наложи еднократна такса от $200 млн. за всеки нов отбор, който има намерение да влезе в световния шампионат. Тази огромна сума служи и като възпираща бариера за навлизане на потенциални кандидати, които нямат достатъчно голям технически или финансов ресурс, за да участват пълноправно във Формула 1.

F1 обмисля да увеличи входната такса за нови отбори при подписването на следващото споразумение „Конкорд“, което ще влезе в сила през 2026 г. Тази тема ще бъде обсъдена на заседанието на Комисията на F1 през следващата седмица.

Зак Браун бе един от малкото хора, който не е против влизането на Андрети Кадилак. Американецът е близък приятел на ръководителя на този проект Майкъл Андрети. Също така подразделението на Макларън в Индикар използва задвижващи системи на една от марките на GM- Шевролет.

Зак Браун призна, че би вдигнал своя палец нагоре за присъединяването на Андрети Кадилак, стига това да е от полза за F1 като цяло

„Нашето общо мнение е, че всеки един нов отбор може да е полезен допълнителен за спорта, независимо от това дали ще бъде увеличена бройка до 11 или 12 екипа. Разширяването на грида може да помогне за увеличаването на печалбите и да повиши осведомеността. Освен това ние може да получим повече спонсори, повече медийни договори, които да плащат справедлива франчайз такса. В този случай не виждам причина да не се присъединят още 1 или 2 отбора“, сподели Браун.

„В крайна сметка ФИА и F1 трябва да определят дали те отговарят на всички тези критерии. Но ако приемем, че отговарят на всички изисквания, то тогава ще се радваме да се състезаваме срещу тях.“

Наскоро Гюнтер Щайнер застана твърдо против разширяването на стартовата решетка в F1. Шефът на Хаас заяви, че няма абсолютно никаква полза за Формула 1 от приемането на още един тим от САЩ. Зак Браун коментира на казаното от Щайнер. Главният изпълнителен директор на Макларън, че не е никак изненадан от такава яростна съпротива.

„Установих, че някои отбори от F1 са много късогледи в мнението си. Те не гледат в по-далечна перспектива на нещата, които могат да развият спорта и гледат в краткосрочна перспектива. За съжаление не съм изненадан, че някои от нашите конкуренти са доста късогледи в мисленето си“, добави Зак Браун.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Brendan P. Keegan (@bpkfearless)