Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Замразяването на двигателите не е приоритет за Ферари

Замразяването на двигателите не е приоритет за Ферари

2025
0
Кристиан Хорнер, Матия Биното
Кристиан Хорнер и Матия Биното; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Замразяването на задвижващите системи не е приоритет за Ферари, заяви шефът на Скудерията Матия Биното по време на уикенда за Гран при на Португалия. Днес в Портимао се провежда среща на F1 комисията на ФИА. Една от точките в дневния ред засяга желанието на Ред Бул работата по агрегатите да спре изцяло в края на 2021 г.

„Вярно е, че въпросът за двигателите е една от точките в голяма среща, но не съм сигурен, че ще го обсъждаме дълго.“

„Според мен обаче по-важно от замразяването е да се обсъди 2026 г. Какви ще са техническите изисквания за новите задвижващи системи?“, посочи Биното

„Как ще се справим с разходите? Какви технологии ще използваме? Това за мен е приоритет, замразяването е едва на второ място.“

Желанието на Ред Бул е известно – отборът предпочита да използва моторите на Хонда. Няма обаче капацитет да ги развива, а само да ги поддържа. Именно заради това Кристиан Хорнер и Хелмут Марко настояват за замразяване на задвижващите системи. Двамата дори заплашват, че ако това не се случи, Ред Бул и Алфа Таури ще напуснат Формула 1. Решение им е необходимо спешно, а не до 18 месеца, както посочи Хорнер на Портимао. Причината е, че догодина ще се правят автомобилите за 2022 г. Те ще са по новите технически правила и двата екипа на Дитрих Матешиц трябва да са наясно какви агрегати ще използват, за да съобразят конструкциите си с това.

От Мерцедес изразиха подкрепа за идеята на екипа от Милтън Кийнс. В Бракли не биха имали проблем със замразяване на моторите. Тяхната задвижваща система по общо мнение е най-добрата сред четирите, използвани в момента във Формула 1. Ферари обаче изостава в това отношение и тимът от Маранело едва ли би се съгласил на пълно спиране на развитието, особено предвид представянето си през настоящия сезон.