Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Властите в Нидерландия позволиха Зандвоорт да използва 2/3 от капацитета си за...

Властите в Нидерландия позволиха Зандвоорт да използва 2/3 от капацитета си за публика

1023
0
Зандвоорт
пистата Зандвоорт; снимка: DTM

Властите в Нидерландия официално разрешиха провеждането на Гран при на страната при заемане на две три от капацитета на пистата Зандвоорт. Това означава до 70 000 души дневно на трасето. Решението бе взето след дискусии на организаторите с представители на правителството.

„За мен чашата е пълна на две трети“, отбеляза спортният директор на надпреварата Ян Ламерс

На Зандвоорт очакваха над 100 000 души дневно. Интересът бе огромен още от момента, когато бе обявено завръщането на пистата в календара. Предстоящият старт ще е първата Гран при на Нидерландия от 1985 г. насам. Имаше съмнения, че организаторите ще искат да организират състезанието, ако има ограничения за броя зрители. Ламерс обаче каза, че стартът ще се състои въпреки това.

„Просто ще го направим. Три компании зад Гран при на Нидерландия – пистата Зандвоорт, SportVibes и TIG Sports – решиха да инвестират в бъдещето на F1 в страната“, допълни той

За надпреварата вече има закупени толкова билети, че ще се наложи допълнително уведомяване на феновете дали ще могат да присъстват. Организаторите поеха ангажимент да свършат това до 18 август. Закупилите билети, които не може да отидат на Зандвоорт през уикенда 3-5 септември, ще имат възможност или да ги заверят за догодина, или да поискат връщане на сумата за тях.

Междувременно нидерландски съд отхвърли иска на група активисти за опазване на околната среда, в който се твърдеше, че състезанието поставя под заплаха вече застрашени животински видове. В изложението бяха посочени конкретно вид жаба и пясъчен гущер. Зандвоорт се намира между нидерландското крайбрежие и природен резерват на 25 км западно от Амстердам. Според иска при реновирането на пистата са били разрушени дюни, където посочените животни пребивават.

Съдът обаче посочи, че всички разрешителни са редовни и безпокойството за конкретните видове е било временно. Обяснено е също така, че след приключване на работата няма влияние върху резервата и е отчетено социалното и икономическото влияние, което ще има Гран при на Нидерландия за региона и страната. Активистите възнамеряват да обжалват. Дори да го сторят обаче, вероятността искът да бъде преразгледан преди началото на септември, е много малка.