Начало Избрани Зандвоорт не иска F1 да се състезава на друга нидерландска писта

Зандвоорт не иска F1 да се състезава на друга нидерландска писта

766
0
Гран при на Нидерландия, Зандвоорт
снимка: Майкъл Потс

Зандвоорт не иска F1 да се състезава на друга нидерландска писта. Организаторите на надпреварата отхвърлиха перспективата конкурентното трасе Асен да приеме кръг от световния шампионат в близко бъдеще.

Зандвоорт направи дългоочакваното завръщане във Формула 1 през септември 2021 г. Състезанието трябваше да се състои и преди две години, но бе отменено заради пандемията от коронавирус.

Пистата в провинция Северна Холандия подписа тригодишен договор с притежателят на търговските права на F1 Либърти Медия. Историческото съоръжение трябваше да се конкурира с Асен. 4.555-километровото трасе приема кръгове от MotoGP и световния Супербайк шампионат (WSBK). В последните години Асен започна да приема повече автомобилни състезания.

Миналогодишното издание на състезанието беше първото на обновеното трасе, което е разположено близо до морския бряг. Надпреварата бе спечелена от местния любимец Макс Верстапен. Въпреки този успех, от Асен все още не са се отказали от идеята да домакинстват кръг от F1 в близко бъдеще.

Бихме искали да имаме едно състезание през пролетта и едно състезание през есента, каза председателят на фондацията Гран при на Нидерландия Йос Васен.

Получавали сме много въпроси от света на моторните спортове за това защо Асен не приема състезание от Формула 1. Част от тях са зададени както от бивши пилоти, така и от ръководството на Формула 1.“

Гран при на Нидерландия ще се проведе след по-малко от месец. Във връзка с това, собственикът на Зандвоорт принц Бернхард Лукас Емануел разясни договора на пистата с Формула 1 и перспективите на Асен.

„F1 е с нас. Разполага с експлозивност, която е договорена със специално споразумение“, каза той пред Formula1.nl.

Ако спрем да я използваме, всичко отново ще бъде достъпно за всички. Сега сме съсредоточени главно върху предстоящата Гран при на Нидерландия.“

Принц Бернхард призна, че ефектът на Макс Верстапен е нещо ново за страната. Той смята, че самото състезание вече е едно от най-големите събития в кралството.

Разбира се, първото състезание премина доста добре. Разбира се, такива случаи са присъщи и за други писти в Европа и света.“

Инерцията при Макс е странна. Никога не сме имали такъв талант в Нидерландия. Независимо дали сега ще бъде двукратен световен шампион или не, кръгът от F1 е най-голямото спортно събитие в нашата държава. Също така се радвам, че успяхме да върнем Зандвоорт в календара на спорта и успехите на Верстапен“, завърши собственикът на легендарното трасе.