Начало Формула 1 Зандвоорт посреща Формула 1 след 36-годишно отсъствие (галерия)

Зандвоорт посреща Формула 1 след 36-годишно отсъствие (галерия)

1985
0

Формула 1 се завръща на Зандвоорт 36 години след последното Гран при състезание на нидерландската писта. Състезанието се очаква с огромен интерес от момента, в който бе обявено, че е включено в F1 календара. Макс Верстапен е причината за невероятния интерес на феновете в страната – по-голям дори от времето, когато баща му Йос се състезаваше.

Част от отборите имат някаква информация за пистата Зандвоорт, но тя е твърде стара, за да свърши полезна работа. Реално цялата подготовка за надпреварата, която ще се проведе в края на тази седмица, е виртуална. Отборът работи по опциите за настройки, траектории и т.н., пилотите учат пистата в симулаторите. Данните за ново трасе или такова, което е претърпяло доста промени, след като за последно е било използвано, са предоставени от ФИА. Информацията включва CAD чертежи, сканирани изображения и така се изгражда 3D карта на конфигурацията.

Дългата 4,259 км писта Зандвоорт се отличава с комбинация от различни като характеристика завои

Има изкачвания и слизания. Една от най-забележителните черти е наклонът на 13 и 14-и завои. Той означава допълнително натоварване за гумите, което се отразява на издръжливостта и жизнения им цикъл.

Времето на Зандвоорт може да е сериозно предизвикателство – доста променливо и ветровито. Това също може да доведе до потенциални проблеми и с гумите, и с автомобилите.

Зандвоорт и Гран при на Нидерландия в числа

2: Само двама нидерландски пилоти са печелили точки в домашната си надпревари: Карел Годин дьо Бофор и Гийс ван Ленеп. И двамата финишират шести, съответно през 1962 и 1973 г.

2: Зандвоорт и Ассен са сред най-прочутите трасета в автомобилния и мотоциклетния спорт. Зандвоорт се използва предимно за състезания с коли. На Ассен се провежда нидерландската TT надпревара и е домакин на кръг от световния мотоциклетен шампионат от 1949 г. насам.

10: Най-задната позиция на стартовата решетка, от която е печелена Гран при на Нидерландия. Двама пилоти успяват да го постигнат. Рене Арну с Ферари през 1983 г. и Ники Лауда (Макларън) през 1985-та. Най-голям напредък в състезание в Нидерландия има Жан-Пиер Белтоаз: стартира 16-ти през 1968 г., а на финала е втори, зад съотборника си в Матра Джеки Стюарт.

18 и 19: Толкова градуса е наклонът на завои 13 и 14 на Зандвоорт. Този на Параболика на Монца (който ще бъде преименуван в памет на Микеле Алборето) е 4 градуса, а на Индианаполис – 9.

25: Ники Лауда печели последната от своите 25 победи във Формула 1 на пистата Зандвоорт през 1985 г.

30: Толкова Гран при надпревари от световния шампионат на Формула 1 са проведени досега на Зандвоорт.

40 км: Зандвоорт е на 40 км от столицата на Нидерландия Амстердам. Инфраструктурата около пистата обаче е доста стара. Пътищата са тесни – и на подходите към трасето, и около него. Падокът е разделен, тъй като просто няма място и за отборите, и за гостите. Всички паркинги са изнесени извън района на пистата. Дори екипите се придвижват пеша от входовете до моторхоумите и питовете си.

Тесните пътища могат да създадат проблем при очаквани около и над 70 000 души през дните на уикенда на Зандвоорт. Властите в страната разрешиха присъствието на публика на Гран при на Нидерландия, но при използване на две трети от капацитета на трасето. Това все пак са много хора, чието струпване води до логистични проблеми. Един от наистина удобните начини за придвижване до и от Зандвоорт е с влак от Амстердам – отнема около половин час.

1952: Това е първата година, през която Зандвоорт се появява в календара на Формула 1. Пистата е разположена по стари комуникационни пътища, изградени през Втората световна война.