Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зандвоорт ще е затворен за коли целия уикенд. Каква ще e пистата...

Зандвоорт ще е затворен за коли целия уикенд. Каква ще e пистата ако вали? „Хлъзгава“, отговори Верстапен

1187
0
Зандвоорт
снимка: Иван Тенчев

Иван Тенчев, Зандвоорт. Целият регион около пистата Зандвоорт вече е почти напълно затворен за частни автомобили преди неделната Гран при на Нидерландия. Властите решиха да допускат в близо до трасето на практика само колите на тимовете, медиите и VIP гостите. Като представители на средствата за масова информация получихме специални инструкции и официални писма за пред полицията, за да достигнем Зандвоорт и получим акредитациите си. Две от шосетата към пистата са напълно затворени. По този начин нидерландците се надяват да опазят по-добре прекрасната природа около пистата със защитени дюни и паркове. Зрителите ще могат да пристигат с велосипеди, влакове и пеш от най-близките спирки. Шофьорите на таксита се вдигнаха на протест заради забраните и техните автомобили да бъдат допускани.

Очакванията са за абсолютно претъпкани трибуни след като от началото на сезона Макс Верстапен спечели 10 състезания, а тимът му Ред Бул взе и останалите две със Серхио Перес

В един от най-популярните телевизионни канали снощи имаше огромна дискусия за феномена „Макс“ и какво очаква цялата страна от него. В предишните две издания на възродената Гран при Верстапен спечели великолепни победи и очакванията са за пореден успех в неделя. Макс бе спокоен на днешната първа пресконференция за уикенда. Той заяви, че не изпитва никакво допълнително напрежението поради истерията в страната си. На въпрос каква очаква да е пистата ако вали, Верстапен отговори: „Хлъзгава“.

Верстапен ще работи през уикенда, както обикновено, като променливото време може да играе много важна роля този уикенд и да направи всичко много сложно. Условията обаче са еднакви за всички с нов асфалт. В по-студено от последните две години време може да има проблеми с достигане на температурата в гумите. Те отново ще са трите най-твърди модела на Пирели. Днес температурата на асфалта е едва 23 градуса, а на въздуха – 19. Макар, че най-твърдите гуми С1 са малко по-меки от миналата година, все пак те ще бъдат най-сложни за работа. Но пък може с тях да се намали броят на спиранията в бокса, които бяха между две и три.

Времето се очаква наистина да бъде непостоянно. Днес по обяд се изля истински порой, а прогнозите бяха за малко вероятни слаби превалявания.

Зандвоорт е много специфична, сравнително къса писта, много мръсна в петък от пясъка върху нея. Въпреки това някои екипи ще използват нови детайли и не толкова за да получат предимство този уикенд, колкото за да се проверят отделни компоненти за следващите състезания и дори следващия сезон

Фернандо Алонсо например отбеляза, че новите части при Астън Мартин трябва да дадат отговор в най-голяма степен на това дали е избран правилният път за 2024 г. Пистата пък е с такива характеристики, че той се надява отново да се бори за място на подиума в неделя, но ще е много трудно срещу Мерцедес и Ферари.

Кевин Магнусен, чието оставане в Хаас за догодина бе оповестено по-рано днес, каза, че промените, които ще видим утре при Хаас, са насочени най-вече към това да се увеличи малко силата на притискане при тях. Целта е колата да не износва така много гумите както в предишните състезания.