Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Започнаха строителните работи на Монца

Започнаха строителните работи на Монца

1001
0
Монца 2023
снимка, Пирели

Започнаха строителните работи на Монца. Ръководството на легендарното италианско трасе прави сериозни промени в своята инфраструктура. Целта на тези ремонти е осигуряването на дългосрочното бъдеше на Монца в календара на F1.

Монца има честта да е домакин на всички състезания за Голямата награда на Италия, с изключение на 1980 г. Пистата заема специално място в историята на F1. Това е едно от най-старите и най-популярни писти в графика на световния шампионат

Италианското трасе е известно със своите дълги прави, няколко шикана, както и емблематичния завой „Параболика“. Характерът на трасето е причина често пъти състезанията да бъдат доста интересни и напрегнати.

Инфраструктурата и съоръженията на пистата обаче започват да остаряват. Това породи спекулации относно бъдещето на Монца в F1.

Проектът за обновяване бе обявен преди повече от година. Той обаче бе доста забавен поради сложността на планирането и обществените поръчки.

Вчера стана ясно, че строителните работи на Монца най- накрая е в ход. Това решаваща стъпка в стремежа на пистата да остане постоянно място в календара на F1 Планира се работата да продължи около 140 дни и да приключи в началото на лятото.

Инвестицията в Монца е на стойност 21 млн. евро. Тя ще включва серия от подобрения, включително пълно преасфалтиране, подобряване на дренажа, повече трибуни и изграждане на нов подлез

Целта на тези подобрения е да се повиши удоволствието на зрителите и да се подобрят общите условия на пистата. По този начин ще се гарантира, че Монца ще остане конкурентно място за провеждане на състезания от F1.

„Основната ни цел е да върнем Монца обратно на скорост“, сподели Анджело Стики Дамиани.

„Вече не можем да си позволим да имаме проблеми с потока от фенове. Трябва да предложим по-голям комфорт на тези, които идват на пистата. Поставили сме си три цели, за да отговорим по най-добрия начин на отправените към нас искания“, продължи президентът на Автомобилния клуб на Италия. „Първата от тях е свързана с подлезите. Втората цел е свързана с трибуните. Все още имаме няколко временни конструкции. Сега ще изградим по-солидни структури, които ще предоставят всички удобства в съответствие с това, което зрителят очаква.“

„Всяка трибуна на Монца ще представлява остров с всички необходими услуги вътре. Така няма да се налага публиката да се придвижва. Накрая, над сградата на питлейна ще бъде изграден постоянен тип покрив (в момента тя е с опъната конструкция). Опорните стълбове ще бъдат подсилени, тъй като конструкцията ще нараства във височина.“

„До края на юни всичко трябва да е готово за провеждане на всички събития, планирани от началото на юли. Разбира се, най-важното от тях е Гран при на Италия“, добави Дамиани.

Настоящият договор на Монца изтича в края на 2025 г. Организаторите на събитието се надяват да го удължат в най-скоро време. Очакванията са това да се случи едва след като Стефано Доменикали и ФИА инспектират отново пистата през тази година.