Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Насрочиха извънредно заседание на Световния съвет на ФИА

Насрочиха извънредно заседание на Световния съвет на ФИА

4392
0
двигатели, Формула 1, F1, Гран при на Италия, Монца
снимка: Пирели

ФИА насрочи извънредно заседание на Световния си съвет за автомобилен спорт (WMSC – World Motor Sport Council). Информацията е на уебсайта racingnews365.com. Засега не е ясно какъв ще е дневният ред на съвета. Предполага се, че ще се разглеждат някои въпроси, свързани с Формула 1. Заседанието е насрочено за 3 февруари.

Засега въпросите, които ще се обсъждат на това извънредно събиране на съвета са само предположения. Сред тях са ситуацията от последните няколко обиколки във финалния кръг за сезон 2021 в Абу Даби и въпросът дали тази година изобщо ще има спринтови квалификации.

ФИА от няколко седмици разглежда събитията от Абу Даби. Проведени са разговори с шефовете на отбори, с тийм мениджърите и спортните директори

Очаква се среща и с пилотите от Формула 1. Твърди се, че ФИА обмисля промени в управлението на състезанията, които да позволят на рейс директора да работи на спокойствие, а не под натиск от страна на шефовете на отбори.

Що се отнася до спринтовите квалификации, то там въпросът опира до пари

Отборите искат компенсации за състезанията, провеждани по променения формат. Той бе изпробван през 2021 г. на три различни места. Според ръководството на Формула 1 спринтовете се радват на достатъчна популярност. Феновете изобщо не се радват толкова на нововъведението. Въпреки това намерението бе поне една трета от надпреварите през сезон 2022 да са със спринтова квалификация (ако изобщо продължи да се нарича така).

През 2021 г. екипите си издействаха повече средства за уикендите със спринтове. За тази година от ФИА нямат никакво намерение да отстъпват и да променят заложения бюджетен таван от $140 млн. Това поставя под въпрос провеждането им. Възможно е в крайна сметка през сезон 2022 да няма никакви спринтове.