Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер: Споразумението за намаляване на разходите не помогна на малките отбори

Заубер: Споразумението за намаляване на разходите не помогна на малките отбори

16
0
Петер Заубер

През декември 2011 г. ФОТА (Асоциацията на отборите от Формула 1) преживя сериозни трусове. След като екипът на Испания Рейсинг бе излязъл от асоциацията още през 2010 г., малко преди края на миналата година това направиха и тимовете на Ред Бул и Ферари, два от големите отбори в шампионата. Малко по-късно същото направи и Заубер, като това бе възприето като жест на лоялност към снабдителите на двигатели от Ферари. Петер Заубер от своя страна продължава да отказва да коментира случилото се.

„Всичко това са вътрешни работи, които ние не желаем да коментираме пред обществеността“, цитиран е швейцарецът от formula1.com. От друга страна, той е информирал останалите отбори за причините за оттеглянето на неговия екип от асоциацията. Заубер също така обясни, че продължава диалога с останалите отбори и ще продължи да се придържа към споразумението за намаляване на разходите.

Самото споразумение, което бе прието през 2008 г. с цел да се намалят разходите на отборите е сред основните спорни въпроси между отборите във Формула 1. Именно заради недоволство с това споразумение, Ред Бул и Ферари оправдаха излизането си от ФОТА. От Заубер също не са съгласни със сегашния вид на споразумението. Според швейцарците това споразумение по никакъв начин не е намалило пропаста между богатите и бедните отбори в Гран при.

„Със сигурност това споразумение не облекчи положението на по-малките отбори“, обясни 68-годишният Заубер. Той добавя, че ефективното намаляване на разходите не е лесно. Според него трябва да има бързи промени в споразумението.

„Споразумението бе крачка в правилната посока, но сега трябва да бъдат спешно направени нови крачки.“

От друга страна главоломното техническо развитие в много области вече било трудно за финансиране от някои отбори.

„По отношение на аеродинамиката, електрониката и силовото предаване бяха направени сериозни скокове напред, което доведе до изключително увеличение на разходите. Затова първата работа на всички трябва да е намаляването им в разумни граници.“