Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Завеждат още едно дело срещу Екълстоун?

Завеждат още едно дело срещу Екълстоун?

97
0
Бърни Екълстоун
снимка: Race-Press

Немската банка БайернLB е пуснала молба за достъп до документите, използвани като доказателство в процеса, заведен в Лондон от медийната компания Constantin Medien срещу англичанина.

Това може да означава поредно разследване спрямо 83-годишния британец. Той очаква да разбере дали в Германия ще има друго дело срещу него след тези в Ню Йорк (от страна на Bluewaters Communications) и Лондон, а в Швейцария вече тече проучване по въпросите, засягащи продажбата акциите на спорта през 2005-2006 г.

БайернLB притежаваше 47% от F1 акциите, които продаде за над 800 млн. долара на CVC Кепитъл Партнърс. Банката бе изкупила дела на Constantin Medien с уговорката, че ако на по-късен етап го реализира за повече от $1 млрд., 10% от продажната цена ще са за медийната компания. Constantin Medien точно затова заведоха дело срещу Бърни, обвинявайки го, че е манипулирал ситуацията и те са претърпели финансови загуби вследствие на машинациите му и занижената оценка на акциите.

Тази продажба и съпътстващите я събития обикалят съдилищата вече втора година. През 2012-та бившият банкер и шеф отдел рискови инвестиции точно в БайернLB Герхард Грибковски бе осъден на осем и половина години затвор за приемане на подкуп, измама, укриване на данъци и т.н. Той е получил от Екълстоун $44 млн., за да не нарушава процеса, след като заплашил англичанина, че ще подаде на британските данъчни власти информация за него и компаниите му.

Преди година правният отдел на БайернLB изпрати писмо до адвокатите на Бърни с искане за $400 млн. – като щети, с което не постигна нищо. Финансовата институция понастоящем наблюдава процеса в Лондон, за да реши дали да започне поредния процес срещу Екълстоун.

Очаква се делото на Constantin Medien да приключи на 12 декември, а присъдата – да бъде произнесена в началото на 2014 г. Компанията няма да възрази срещу молбата на немската банка да получи достъп до документите.