Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жан Тод: Мерките на големите отбори за ограничаване на разходите са майтап

Жан Тод: Мерките на големите отбори за ограничаване на разходите са майтап

58
0
Жан Тод,Матео Бончиани

Президентът на ФИА Жан Тод определи предложенията на най-големите отбори за намаляване на разходите във Формула 1 като майтап. Той изостави плановете за ограничение на бюджетите, след като представените в Стратегическата комисия тимове се противопоставиха. Малките обаче са твърдо на мнение, че трябва да бъдат приложени мерки, за да се осигури не само тяхното оцеляване, но и това на спорта като цяло.

Последното действие на Тод до момента е отправена от него молба към малките отбори за предложения за ограничение на разходите. Причината е, че той не е харесал изобщо тригодишния план на големите екипи, включващ забрана на одеялата за загряване на гуми, връщане на активното окачване и повече стандартни части.

Какви са предложенията? Майтап – коментира Тод по време на уикенда за Гран при на Испания, цитиран от Аутоспорт. – Знаем, че бюджетите са между 100 и 400 милиона долара. Изпратените предложения ще ги редуцират с по $2 млн., което е абсурдно. Говорейки за разходи, трябва да става дума за намаление от порядъка на 30-40%. Тогава ще можем да се почувстваме комфортно. Какво можем да направим? Имаме някои идеи. Дадох някои предложения, искам да видя какво ще кажат отборите. След това ще се срещнем и се надявам тези разумни хора да дадат разумни предложения.

Той допълни, че забраната на два дни тестове например също няма да спести кой знае какво на бюджетите. Според Тод един от най-големите разходи в наши дни е персоналът, тъй като отборите са станали прекалено големи и при някои от тях служителите са по над 800 души.