Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жители и собственици на бизнеси в Лас Вегас поискаха отмяна на състезанието

Жители и собственици на бизнеси в Лас Вегас поискаха отмяна на състезанието

2454
0
F1 в Лас Вегас
снимка, Любомир Асенов/lapbg

Жители и собственици на бизнеси отново се обявиха срещу провеждането на Гран при на Лас Вегас. Те се оплакаха от огромния негативен ефект, който оказва провеждането на събитието по някои от централните улици на града. Някои собственици на заведения, казина и други бизнеси дори стартираха петиция за отмяната на старта от F1.

Петицията се оглавява от група от седем собственици на различни бизнеси в района на кръстовището на Фламинго Роуд и Ковал Лейн. Те твърдят, че са загубили $30 млн. долара заради миналогодишната Гран при на Лас Вегас. Провеждането на надпреварата е наложило затваряне на някои улици, както и на голяма част от главния булевард Лас Вегас Стрип. Това на свой ред е затруднило много от хората да стигнат навреме до работните си места

В петицията местните жители искат да изразят опасенията си относно състезанието през 2023 г. и неговото въздействие. Те призовават за обществен принос и пълен преглед на проблемите с миналогодишното състезание, преди да бъде издадено разрешение за тазгодишната надпревара. Според графика на F1, Гран при на Лас Вегас ще се проведе на 23 ноември.

„Не бива да издават друго разрешение, докато не разгледат цялата картина“, казва Джино Фераро от италианския ресторант Ferraro’s Ristorante. Той призовава за среща с лидерите на окръга и местните жители, които са били засегнати. „Те могат да чуят какво имаме да кажем. Искаме да покажем казват хората, които работят в индустрията в района около Лас Вегас Стрип. На тях им е отнело часове, за да стигнат до работа“, каза Фераро.

От Окръг Кларк не са коментирали тази петиция. Служители по-рано заявиха, че „състезанието за Голямата награда на Лас Вегас от F1 ще продължи да се провежда по план и през следващите години.“ To отразява действията на Борда за запазване и разрешаване на използването на публичното право на преминаване за следващите три години“, заяви служителят на окръга Дженифър Купър пред FOX5 по-рано тази година.

Някои от местните жители се питат дали главоболията, свързани с трафика, си заслужават провеждането на състезанието. В допълнение, временният мост на пистата се превърна в огнище на напрежение за местните бизнесмени. Очаква се той да се върне тази година въпреки протестите на местните бизнесмени

„Знаем, че много повече хора са били негативно засегнати от състезанието от F1 през 2023 г.“, казва Ранди Маркин. „Шофьорите на Uber, служителите в казината и други собственици на бизнес по Лас Вегас Стрип бяха засегнати. Твърдо вярваме, че се нуждаем от обществена подкрепа за това събитие, което се оказа опустошително за моя бизнес и за други“, добави Маркин. Той е собственик на Battista’s Restaurant and Stage Door Casino.

„Не искам да виждам никой друг да страда, както ние пострадахме по време на състезанието от F1. В крайна сметка не можахме да поемем загубите на приходи и трябваше да затворим. F1 трябва да понесе отговорност. Състезанието през 2024 г. ще има същия резултат, освен ако не се направи нещо, което да не се отрази негативно на Лас Вегас Стрип, на неговите служители, посетители и предприятия“, каза Маджи Амер. Той е бивш собственик на ресторанта Tex Mex Tequila.

Миналата сряда главният изпълнителен директор на Гран при на Лас Вегас Рене Уилм призна за нарушенията. Тя обеща значително по-различно преживяване за местните жители през втората година – включително повече усилия за ангажиране на общността.

„Няма да правим това, което направихме миналата година. Това беше 9-месечен погром. Заради това ще бъдем безкрайно благодарни на жителите на Лас Вегас, че ни търпяха толкова“, каза Уилм.

„Тази година ще има значително по-малко строителство. Ще започнем да монтираме бариери и осветителни тела. Това ще се прави на текущ принцип, но няма да е до много късно тази година и ще приключи някъде през септември/октомври.“

„Първата година беше трудна в много отношения. Ние искаме да създадем невероятно състезание и невероятно преживяване за феновете, но също така да бъдем по-добър член на тази общност“, каза тя. „Добра комуникация. Добър ангажимент към общността. Ние сме наистина развълнувани от това, което ни предстои тази година“, добави главният изпълнителен директор на Гран при на Лас Вегас.

Уилм се гордее с икономическото въздействие върху самия Лас Вегас, което се оценява на $1.2 млрд. долара. LVCVA пък съобщи за десетки милиони долари генерирани данъчни приход. Други обществени фигури съобщиха за значителен ръст в международния туризъм.