Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Живот след Формула 1

Живот след Формула 1

47
0

“Очевидно е, че има живот и след Формула 1“. Това категорично изявление на Михаел Шумахер най-добре обобщава настроението на седемкратния световен шампион, който вече половин година диша без да мисли непрекъснато за предстоящия тест, състезание, новия двигател или телеметрията от най-бързите обиколки.
В месеците след последното си състезание като пилот във Формула 1, Михаел започна постепенно да свиква с “нормалния“ живот.
– След като прекарах 16 години в Гран при, бе интересно преживяване да не се будя всяка сутрин с мисълта за него, а вместо това да се сещам за нормални неща като семейството ми и други такива. Това е вълнуващо.
Сега с децата които излизат във ваканция, мога да правя планове без каквито и да е други ангажименти да се намесват. Наистина чувствам огромно облекчение заради това. Събуждаш се и сам си правиш програмата, вместо някой друг да ти я подготвя.
С тези думи легендата описа ежедневието си в момента. Направи го на пистата в Барселона, където се появи за първи път през тази година и това се превърна в едно от най-големите събития.
На хартия Михаел е консултант във Ферари и още е обвързан с Шел. Годишният му приход в момента е около 6 млн. евро и не би трябвало да има нищо странно в това да се появи в бокса на тима си. На практика е ясно, че ролята му в момента съвсем не е голяма и има по-скоро представителни функции. Помощта му за тима се изразява най-вече в лека връзка за добавяне на информация от пилотите към тима и толкоз.
Всъщност Шумахер е напълно свободен и това, според нашия колега Дитер Ренкен, искряло от всеки негов жест в Испания.
Първоначално бе обявено, че Михаел няма да дава интервюта и няма да прави срещи с пресата, но в крайна сметка интересът към него е все така огромен и Ферари бяха принудени да рискуват новия си моторхоум с приемането на огромната тълпа от журналисти.
Михаел очевидно е бил рядко откровен при тази среща, ако се съди по публикуваната в целия свят беседа.
За 6 месеца животът на шампиона се промени значително. Михаел най-после се нанесе в новата си къща на брега на Женевското езеро.
Нашите колеги и приятели от немската агенция XPB дори успяха да я заснемат отново, седмици преди Михаел, Корина и децата Мик и Джина-Мария да се настанят. После и над къщата за 60 милиона долара бяха поставени охранителни системи, покриващи и откритите площи. Всички нежелани гости вече се засичат от топлинни сензори, термомонитори, скрити камери и специални, заровени в тревата подложки, подаващи сигнал при определен натиск. Ако все пак нещо неприятно се случи, то семейството може да се скрие в паник стаята, докато изчака подкрепление.
Къщата има собствени подземни паркинги за 20 коли и 2 яхти, в близост е огромна конюшня за любимите коне на Корина.
Михаел има и пряка връзка с близкото игрище за голф.
Но като за “пенсионер” и новодомец, Михаел свърши и доста странична работа през тази първа “свободна“ зима.
Споразумението му с Шел например го отведе в Познан и Лондон, това с Омега – до голф турнир в Дубай. Появи се пак като част от ангажиментите си към швейцарските часовници и във Валенсия на “Луи Вюитон Къп”. И ако в Азия не хвана стика, в Испания Шумахер все пак се качи на яхта.
Друг наш колега бе на това събитие и ни изпрати ексклузивни снимки и от присъствието на Михаел на плавателния съд, който като технология е много близък до Формула 1, но за жалост на яхтсмените Михаел определено още няма хал хабер как да участва в управлението на суперяхта с още 17 души екипаж.
Освен това Михаел присъства на церемонията по награждаването и за края на сезона в A1 GP, където шампион стана младият му сънародник Нико Хюлкенберг. Мениджърът му (дали всъщност носи все още това звание?) Вили Вебер държи лиценза за екипа на Германия и прие наградата за своята страна. Фотографът Артър Тил пък бе на това събитие.
На 8 май Михаел пристигна в Рим, където бе част от семинара по повод безопасността в Европа, а домакин му бе самият Макс Мозли, защото макар и вече извън болида, Михаел остава ангажиран и с EuroNCAP и какво ли не.
Навсякъде колегите твърдят, че Михаел е демонстрирал колко добре се чувства в новата си роля на цивилен, без задължителната тийм униформа (чиято риза обаче все пак облече на Каталуния).
След пренасянето, явно уморени от опаковането на багажа, Шумахер и съпругата му пък заминаха на почивка в Маями, Флорида. Двамата отседнаха в хотел Риц Карлтън.
Друга важна част от живота на Шумахер днес се пада на футбола.
Пилотът от Формула 1 игра на практика през събота в домакинските мачове на аматьорския отбор на Ешишен в близост до дома си в Швейцария. Вече бил пътувал и за едно гостуване.
Михаел тренира и в някои дни с отбора, но като цяло вече е зарязал изключително напрегнатия фитнес, който упражняваше докато караше.
Все пак в дома си има малка зала с уреди на един от бившите си спонсори и човек като него едва ли ще се отпусне безобразно.
– Нали знаете, че обожавам футбола. Заради това трябва все пак да съм във форма, но това е основното, с което се занимавам, не тренирам както преди.
Големият въпрос обаче е какво наистина прави и ще прави Михаел Шумахер:
– Наблюдавам повече структурата на тима, какво се случва вътре в екипа. Това ми е основният фокус, както и развитието на серийните автомобили. Не се занимавам с пилотите в момента. И не е част от работата ми да ги анализирам. Да, разбира се, имам си гледна точка за тяхното представяне, но честно казано не смятам, че трябва да я споделям публично. За съжаление в този бизнес думите могат да бъдат извъртани многократно.
Иначе какво може да е бъдещето – кой знае? Ако бях наясно, щях вече да го изпълнявам.
Тези думи звучат пределно откровено и са верни. Михаел наистина не знае какво да прави от тук нататък. Във Ферари работа за него винаги ще има, но не като тим шеф или нещо подобно. И той, и хората в Маранело са наясно, че това няма как да стане, защото той бе отличен състезател, но все още няма представа как се управлява тим от Формула 1 и особено този на Ферари.
От друга страна работата като PR, която и до днес с успех се изпълнява от Сър Джеки Стюарт например, едва ли ще задоволи човек като Шумахер, създаден да се бори и да побеждава.
Неотлъчно до Михаел все още е личното му пресаташе Сабине Кем, но Михаел е категоричен, че не я готви за PR на бъдеща компания или нещо в тази връзка. Запитан дали има амбиция да стане собственик на по-малък екип или все пак да приеме някаква мениджърска роля във Ферари, той отново бе категоричен:
– Нито едното! Абсолютно не.
Дали обаче все пак Формула 1 не липсва на Шумахер? Та той изкара голямата част от младостта си в спорта и живееше за него.
Определено да, тъжно му бе, но не за друго, а за Ферари, за момчетата, за миналите славни дни.
– Играехме футбол, вечеряхме заедно, а след надпреварата понякога излизахме някъде. Тези моменти винаги са били страхотно удоволствие. Такива са нещата, които ми липсват. Сега имам други забавления и съм щастлив. Но от друга страна, винаги мога да дойда и да ги видя.
Цялото ми участие е да помогна на отбора по всякакъв възможен за мен начин. Аз ще съм там, където съм необходим.
Животът на Михаел Шумахер наистина се развива в различна от доскорошната посока – непрестанната борба на пистата за спечелване на всяка хилядна от секундата. Но на седемкратния световен шампион явно наистина му доставя удоволствие да си припомня простичките неща в битието и най-после да обърне внимание на семейството си, което крайно търпеливо го чакаше много дълго време.
На къде наистина ще тръгне и очевидно и той не знае, но със състояние от около половин милиард, едва ли има притеснения.