Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Състезанията са жизненоважни, посочи Уилямс; Тост: Липсата на приход е икономическа катастрофа

Състезанията са жизненоважни, посочи Уилямс; Тост: Липсата на приход е икономическа катастрофа

770
0
Франц Тост, Клер Уилямс
Франц Тост и Клер Уилямс; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Провеждането на състезания във Формула 1 през 2020 г. е жизненоважно, посочи Клер Уилямс. Наскоро отборът на Сър Франк Уилямс, чийто заместник-шеф е тя, взе около 50 милиона паунда заем от Майкъл Латифи. Ако това задължение не бъде обслужено, то канадският бизнесмен може да се окаже собственик на голяма част от тима.

„Формула 1 се намира в невероятно трудна ситуация в момента. Това важи и за много други бизнеси по света – положението е безпрецедентно. Затова и изкарваме толкова време по срещи, за да се постараем всички да оцелеем до края на годината. Голяма роля за това има въпросът кога бихме могли отново да се състезаваме, което е от огромна важност за отбор като нашия – един от малкото останали истински независими екипи. Не разполагаме с подкрепа, каквато имат повечето от съперниците ни на грида”, обясни Клер Уилямс пред Скай Спортс.

„Всъщност тази година надпреварите са жизненоважни за нас. Но само, когато вече е безопасно. Понастоящем не можем да предвидим дали ще има 15 старта, 8 или 0. Ясно е, че се надяваме да са повече.”

Наличието на сериозен собственик обаче не успокоява други отбори от Формула 1

Алфа Таури е собственост на австрийския милиардер Дитрих Матешиц, но шефът на екипа Франц Тост е притеснен от загубите. Той обясни пред motorsport.com, че всеки несъстоял се старт коства на тима му 1,5-2 милиона евро.

„Договорите са такива, че губим приходи пропорционално на отпадналите състезания. Една непроведена надпревара ни струва 1,5-2 милиона. Ако започнем да се състезаваме през юли, ще се отървем с насинено око. Ако не се случи, нещата ще станат особено критични. А ако няма каквито и да е стартове, то ситуацията ще е фатална. Ясно е, че липсата на какъвто и да е приход е икономическа катастрофа”, каза Тост.

Отборите от Формула 1 обсъждат от няколко седмици сваляне на бюджетите. Първоначално договорените $175 млн. бяха намалени на $150 млн. Малките екипи настояват за още по-голямо редуциране, но големите не са съгласни. Тост бе категоричен, че вече няма да е възможно да се харчи както досега.