Начало Moto News Жоан Мир с първи успех в кралския клас

Жоан Мир с първи успех в кралския клас

563
0
Мир Сузуки
Жоан Мир, снимка Сузуки
Пилотът на Сузуки Жоан Мир спечели първа победа в състезанието за Гран при на Европа. Втори на по-малко от секунда завърши неговия съотборник Алекс Ринс. Това е първи двоен успех за японския производител от Гран при на Германия през сезон 1982. Последното място на подиума остана за стартиралия от полпозишън Пол Еспаргаро.

На старта най-добре потегли Пол Еспаргаро, следван от Мир и Накагами. В средата на колоната Фабио Куартараро и Алейш Еспаргаро катастрофираха по идентичен начин на завой номер осем. Пилотът на Ямаха SRT продължи участието си в състезанието, но бе последен и далеч от зоната на точките.

Няколко тура по по-късно Ринс и Мир изпревариха Еспаргаро,  а седемкратният световен шампион Валентино Роси получи повреда в своя мотор и приключи своето участие в Гран при на Европа. Малко след това отпадна и Кал Кръчлоу от тима на LCR Хонда.

С напредване на състезанието Жоан Мир записа най-бърза обиколка и доближи своя съотборник. В дъното на колоната Тито Рабат получи повреда в своето Дукати. Така Винялес и Куартараро заеха позиции, даващи право на точки.

12 тура преди края Ринс допусна грешка на единадесети завой и позволи на Мир да стане водач.


До края на надпреварата Жоан се откъсна на секунда от Ринс, а инцидент в първи завой претърпя Алекс Маркес.

В крайна сметка Мир записа първи триумф в кариерата си и е девети различен победител от началото на сезон 2020. Двойната победа на Сузуки оформи Алекс Ринс, следван от Пол Еспаргаро.

Първия състезател извън подиума бе Такааки Накагами, следван от Мигел Оливейра (КТМ Теch 3) и Джак Милър от тима на Прамак Дукати. Топ 10 допълниха Брад Байндър (КТМ), Андреа Довициозо (Дукати), Йохан Зарко (Авинтия Дукати) и Данило Петручи с другото заводско Дукати. Последните точки в надпреварата бяха за Франко Морбидели (Ямаха SRT), Щефан Брадл (Репсол Хонда) , Маверик Винялес (Ямаха) и Фабио Куартараро.


Благодарение на днешната си победа Мир увеличи своя аванс в генералното класиране и е все по-близо до това да стане световен шампион.