Начало Избрани Жу: Спечелването на точки при дебюта ми в F1 беше изключително важно

Жу: Спечелването на точки при дебюта ми в F1 беше изключително важно

305
0
Гуаню Жу, Алфа Ромео
Гуаню Жу, снимка Алфа Ромео

Гуаню Жу направи обзор на първата си кампания като пилот от F1. Пилотът на Алфа Ромео каза, че спечелването на първата му точка в Бахрейн е изключително важен момент за него. 23-годишният състезател смята, че по този начин е затворил устите на всички, които го критикуваха още преди началото на тазгодишната кампания.

Жу стана първият пилот от Китай, който официално се състезава в F1. 23-годишният спортист от Шанхай се присъедини към Алфа Ромео заедно с Валтери Ботас. По този начин базираният в Хинвил тим напълно промени състава си в сравнение с 2021 г.

Още преди началото на предсезонните тестове Жу бе подложен на критики и дори на расистки обиди онлайн. Според повечето недоброжелатели, той е получил мястото в Алфа Ромео само заради националността си и свързаното с нея солидно спонсорство.

Жу показа добра скорост още по време на изпитанията през март. Състезателят на Алфа Ромео финишира десети в първия старт за сезон 2022 в Бахрейн. Китаецът успя да навакса всички позиции, които загуби на старта заради проблем, свързан със стартирането на болида.

Жу призна, че това е бил изключително важен момент за него откакто се присъедини към F1.

„Спечелването на точки при дебюта ми в F1 беше изключително важно за мен. Това е така заради всички неприятни неща, с които се сблъсках през зимната пауза“, сподели Жу.

„Когато ме обявиха за пилот на Алфа Ромео се случи нещо не толкова приятно. Много хора, които не ме познават, се опитаха да ме съдят по националността ми. Това не е най-приятното нещо, когато се бориш за мечтата си.“

„След това бях толкова благодарен, че успях да финиширам първото си състезание и да спечеля точка. По този начин успях да затворя устите на тези, които ме критикуват. Говоренето на пистата означава много за мен, защото след това тези хора започнаха да се променят. След това те могат да започнат да ви разбират и да ви опознаят по-добре“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Жу остава част от базирания в Хинвил отбор и през 2023 г. Младият китаец призна, че реакцията на хората при подновяването на неговия договор е била коренно различна с тази, която е била преди малко повече от година.

„Чувствам се благодарен съм. Като постигнах нещата, които исках да направя, макар че преминах през толкова трудни периоди от кариерата си.“

Бахрейн не бе е единственото постижение в топ 10 за Жу през изминалата кампания. Китаецът финишира осми в Канада и десети в Италия. Междувременно Валтери Ботас спечели 49 точки. От друга страна, по-голямата част от актива финландеца дойде в началния етап на кампания. Тогава Алфа Ромео разполагаше с по-бърз автомобил, който редовно изпреварваше Алпин и Макларън. Но с напредването на сезона отборът от Хинвил започна да изостава заради липсата на достатъчно развитие и проблеми с издръжливостта.

Същевременно Жу се бореше с липсата на надеждност в началото на сезона. Състезателят на Алфа Ромео отпадна в Маями, Испания и Азербайджан. докато в квалификациите така и не успяваше да достигне темпото на Ботас в една обиколка.

Уикендът за Гран при на Канада бележи повратна точка за Жу. Китаецът нямаше абсолютно никак опит на пистата Жил Вилньов. Въпреки този факт той се справи отлично мокрите условия в квалификацията и достигна Q3 за първи път в кариерата си. В самата надпревара той записа най-добрия резултат в кариерата си до този момент.

„Това беше нещо, което никога не съм очаквал“, каза Жу. „Канада е трудна писта. Това е като улично трасе, в което няма място за грешки или пространство на изходите заради стените. Така че да, беше наистина страхотно.“

„Смятам, че това показва и напредъка ми, а също и резултата, който бях постигнал след три или четири поредни отпадания. Затова смятам, че тази надпревара беше повратна точка за мен“, завърши пилотът на Алфа Ромео.

Жу прекарва част от зимната пауза в своя родина. Състезателят на Алфа Ромео призна, че повече от 2 години не е можел да стъпи в Китай заради всички ограничения, свързани с пандемията от коронавирус.