Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жу: Уикендът в Китай беше невероятно преживяване за мен

Жу: Уикендът в Китай беше невероятно преживяване за мен

242
0
Гуаню Жу
Гуаню Жу, снимка Заубер

Гуаню Жу коментира събитията от състезанието в Китай. Пилотът на Заубер не успя да спечели точки в първата си домашна Гран при, след като имаше доста затруднения на пистата в Шанхай. Въпреки това той беше много щастлив и емоционален след края на надпреварата.

Миналия уикенд Жу най-накрая се състезава пред родна публика. Младият китаец трябва да изчака две години, преди да кара на пистата Шанхай Интернешънъл. В крайна сметка той успя да участва в домашната си Гран при, която се провежда недалеч от родния му град

Жу направи много силно впечатление по време на спринтовата квалификация. Състезателят на Заубер влезе в третия сегмент и даде десето време. В самия спринт той финишира девети и се размина със зоната на точките, в която влизат първите 8 завършили пилоти.

За нещастие, Жу отпадна още в първия сегмент от квалификацията за Гран при на Китай. Пилотът на Заубер се нареди на 16-та позиция на стартовата решетка. Това на свой ред значително намали възможността той да се бори за първи точки през сезон 2024.

Жу завърши едно доста трудно състезание, в което нямаше възможност да се класиране в топ 10. Китаецът остана 14-ти при развяването на карирания флаг. Въпреки това той беше много емоционален след края на надпреварата и поздрави сънародниците си по трибуните.

„Уикендът в Китай беше невероятно преживяване за мен. От години мечтаех да се състезавам у дома и най-накрая успях да го направя“, сподели Жу.

„Да видя страстта и любовта на всички по трибуните беше нещо, което никога досега не съм преживявал. Обиколката за нареждането на решетката беше нещо, което никога няма да забравя. Успях да видя толкова много хора, които се радват и крещят името ми. Уверих се, че махам на всяка трибуна и на всеки завой с фенове“, обясни пилотът на Заубер.

„Въпреки че се отнасях към този уикенд като към обикновено състезание, емоцията беше неоспорима. Тя накрая наистина ме завладя, особено когато спрях в закрития парк. Това беше специален момент, който увенча честта да бъда първият китайски пилот, който се състезава в Гран при на Китай“, продължи Жу. „Състезанието беше трудно, особено в първия стинт, където нямах много сцепление и се плъзгах навсякъде. Въпреки това успяхме да се възстановим добре.“

Жу призна, че не е останал много доволен от резултата си в състезанието, тъй като не спечели точки

„Завършването на състезанието не е това, което ме прави щастлив. Целта ми е да си проправя път през полето, да дам всичко от себе си и да не оставя нищо зад себе си. За нещастие стартирахме доста назад и знаехме, че финишът в зоната на точките ще е труден. Все пак можем да се съсредоточим върху някои положителни неща, като например темпото ни. Не трябва да забравяме и голямото подобрение, направено от отбора и механиците при спиранията в бокса, които бяха предимно чисти.“

„Накрая решихме да направим един стинт с меки гуми. Знаехме, че ще успеем да запазим позицията, на която бяхме, ако не спираме, така че рискувахме да преминем на меки гуми и да видим дали ще успеем да се подобрим още повече. Направихме много изпреварвания, автомобилът се чувстваше добре и беше приятно да си проправя път. Като се има предвид напрежението на този уикенд, съм доволен от свършената работа. Целият уикенд беше положителен. Съботния следобед и неделя бяха по-трудни, но въпреки това дадохме всичко от себе си“, завърши Гуаню Жу.

Другият пилот на Заубер Валтери Ботас потегли десети. Финландецът се бореше за позиция в зоната на точките, преди да получи повреда в двигателя и да отпадна. Така Ботас отново си тръгна с празни ръце

„Отпадането отбеляза един доста разочароващ завършек на един много обещаващ уикенд. Стартът от десето място ме постави в добра позиция да се боря за точки. Състезанието като цяло вървеше добре, докато внезапно загубих мощност и двигателят ми изгасна. Това е нещо, което ще трябва да проучим внимателно през следващите дни“, каза Ботас.

„Доста е жалко, тъй като се борех с Нико [Хюлкенберг], който стигна до точките. Трудно е да се приеме, но това се случва понякога в състезанията. Вярвам, че ще се появят още много възможности. Темпото ни се подобрява и постоянно правим малки стъпки на много фронтове. През целия уикенд се движехме около десето място. Също така упяхме да научим много за автомобила си и за подобренията, които ще ни позволят да използваме максимално потенциала си. Продължаваме да правим тези стъпки в следващите няколко старта. Сега с нетърпение очаквам да се състезавам отново в Маями. Това е писта, която ми хареса много през последните години“, добави пилотът на Заубер.