Начало Други Зидан ще даде началото на 24-те часа на Льо Ман

Зидан ще даде началото на 24-те часа на Льо Ман

357
0
Зинедин Зидан
Зинедин Зидан, снимка Алпин

Зинедин Зидан ще даде началото на 24-те часа на Льо Ман. Легендарният френски футболист е специален гост на четвъртия кръг от сезон 2024 в WEC. Зидан ще развее флага за старта на легендарното състезание за издръжливост.

Зидан е един от най-великите футболисти в историята на европейския футбол. Най-голямото постижение в кариерата на французина е спечелването на Световното първенство по футбол през 1998-ма във Франция. Две години по-късно Зидан става европейски шампион. На клубно ниво французинът е играл за отборите на Кан, Бордо, Ювентус и Реал Мадрид.

Зидан има и много успешна кариера като треньор. Французинът беше начело на Реал Мадрид от 2016 до 2018 и от 2019 до 2021 г. През този период кралският клуб печели три пъти Шампионската лига, два пъти Суперкупата на Европа и два пъти Ла Лига.

Освен футболист и треньор, Зидан е голям почитател на моторните спортове. В началото на миналата година той стана посланик на тима на Алпин. След края на сезона той участва в специално събитие на отбора в Мадрид заедно с пилотите Естебан Окон и Пиер Гасли.  По-рано този месец Зидан беше специален гост на Гран при на Маями

Тази година Зидан ще се включи и в 24-те часа на Льо Ман. Именно той ще даде началото на легендарната надпревара за издръжливост, в която ще участват повече от 60 екипажа от три различни класа.

„Състезанието „24 часа на Льо Ман“ е несравнимо. То е емблематично за всички, които обичат моторните спортове и за хората по целия свят. То е и източник на огромна гордост за Франция“, сподели Зидан.

„Главата ми е пълна с образи от състезанието- легендарните пилоти, невероятните истории, въпреки че това са образи от телевизионни или филмови сцени. Ще ми бъде за първи път наистина да бъда на това състезание. Няма нужда да казвам, за мен е изключителна чест да поема ролята на човека, дал старт на тази надпревара“, добави бившият футболист.

„Бих искал да благодаря най-искрено на Зинедин Зидан, че прие тази роля. 24-те часа на Льо Ман е световноизвестно събитие, което в своята история е посрещнало велики имена от най-различни сфери“, каза Пиер Фийон.

„Зинедин Зидан е икона, спортист, чийто талант е вдъхновявал поколения фенове. С такъв спортен състав от безпрецедентни мащаби, обещаващ още едно историческо 24 часа на Льо Ман, не бихме могли да се надяваме на по-престижен старт“, добави президентът на организатора на състезанието ACO.

24-те часа на Льо Ман е кръг №4 от сезон 2024 в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC). Състезанието ще започне от 17 часа българско време на 15 юни и ще приключи следващия ден по същото време. Сред участниците в легендарната надпревара е и Алпин. Френският екип има два прототипа в клас Hypercar и се надява да запише силен резултат. Един от пилотите на Алпин в WEC e Мик Шумахер.