Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер е една от опциите за Алпин през 2025 г.

Шумахер е една от опциите за Алпин през 2025 г.

1695
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер, снимка Алпин

Мик Шумахер може да премине в Алпин през следващия сезон. Според Бруно Фамен, германецът е една от опциите за френския тим, особено ако се стигне до раздяла с Естебан Окон или Пиер Гасли. Фамен също така похвали представянето на Шумахер в състезанията за издръжливост.

Алпин се намира в много труден период. Френският отбор направи огромна крачка назад от началото на този сезон. В момента екипът заема осмото място при конструкторите с актив от 1 точка. Тя беше спечелена от Окон в Маями

Понастоящем Алпин разчита на Окон и Гасли. Договорите на двамата обаче изтичат в края на тази година. Има вероятност някой от тях да си тръгне, като се има предвид слабото представяне на автомобила A524. Окон е свързван с преминаване в Ауди, Мерцедес и дори Хаас. Гасли на свой ред може да се озове в Ауди или Уилямс. Говори се, че 28-годишният пилот вече е започнал разговори с отбора от Гроув.

В Алпин имат няколко опции, ако се разделят с Окон или Гасли. Най-логичната от тях е Джак Дуън. Младият австралиец е тестов и резервен пилот на тима и се надява да получи повишение. Миналата седмица Дуън направи двудневен тест на нидерландската писта Зандвоорт с болида от 2022 г.

Друг вариант за Алпин е Мик Шумахер. Германецът е резервен пилот на Мерцедес от 2023 г. насам. Шумахер също така кара за Алпин в световния шампионат за издръжливост и дели един автомобил с Никола Лапиер и Матю Ваксивиер.

Наскоро Бруно Фамен коментира темата за пилотския състав на Алпин за следващата година. Французинът призна, че е бил впечатлен от изявите на Шумахер в WEC

„Мик върши невероятна работа в състезанията за издръжливост. Това, което е най-впечатляващо, е начинът му на мислене“, сподели Фамен.

„Разбира се, той е бърз. Мисля, че всички знаят, че е бърз. В издръжливостта невинаги е полезно да направиш много добро време за обиколка, защото имаш BOP [Баланс на представянето]. Затова трябва да си малко внимателен с представянето.“

„Смисълът не е да се оценява чистото представяне на пилота.  Но Мик е наистина невероятен в адаптацията си към начина на мислене при такива състезания“, продължи шефът на Алпин. „Казвали сме, че едноместните пилоти са егоисти. Мик още от първата минута беше много отворен и много сговорчив. Той е наистина полезен за съотборниците си и е готов да научи всичко необходимо. Той има супер мислене и супер отборен дух“, добави Фамен. Така французинът потвърди, че Шумахер е една от многото възможности, които Алпин обмисля за 2025 г. Друга опция за тима е Валтери Ботас. Очаква се финландецът да напусне Заубер в края на тази година.

В миналото Алпин залагаше много на това да разполага с изцяло френски пилоти. Сега обаче националността не е приоритет за Фамен при избора на пилоти за следващата година. Той също така не изпитва никакъв натиск да вземе бързо решение. Според него, може да отдели повече време, за да вземе правилното решение

Междувременно Окон и Гасли изказаха мнението си за Гран при на Монако. Състезанието в Княжеството е като домашно за тях след изваждането на старта във Франция.

„Монако е толкова специално място в календара. То е синоним на F1 и историята на моторните спортове“, заяви Окон.“Имам много добри спомени от това място, особено от класирането на подиума миналата година. Тъй като няма Гран при на Франция, това може да се счита за малко домашно състезание за нас, заедно със Силвърстоун.“

„Това, което показа уикендът в Имола, е, че трябва да продължим да се подобряваме и да работим усилено, за да разберем по-добре автомобила. Трябва да извлечем максимума от настройките на различните типове писти, които посещаваме. Планираме да започнем още тази седмица в Монако“, добави пилотът на Алпин.

„Тук сме най-близо до Франция през целия сезон. Макар че, да не е домашно състезание, за отбора и за нас, усещането е специално. В Монако има толкова много френска подкрепа“, коментира Гасли.

„Това е състезанието, което очаквам с най-голямо нетърпение в календара. То е високорисково, но с високи награди, както видяхме миналата година. Определено съм готов да изляза на пистата. Това е легендарно място и най-емблематичното в моторните спортове. Ще ни трябва малко магия в събота и оттам нататък ще видим докъде сме стигнали. Аз съм готов за битка“, добави състезателят на Алпин.